Trump megvétózta a kongresszus határozatát a jemeni háború támogatásának megvonásáról

Trump megvétózta a kongresszus határozatát a jemeni háború támogatásának megvonásáról
Donald Trump amerikai elnök megvétózta azt az április elején elfogadott kongresszusi határozatot, amelynek értelmében megvonnák a Szaúd-Arábia vezette koalíció támogatását a jemeni háborúban.

Az elnök döntése várható volt, a kongresszusi szavazás után ugyanis a Fehér Ház jelezte, hogy Trump vétót emel ellene.

"Ez a határozat felesleges és veszélyes kísérlet alkotmányos jogköreim korlátozására, és veszélybe sodorja amerikai állampolgárok életét" - fogalmazott kedden este kiadott közleményében Donald Trump.     A képviselőház és a szenátus egy 1973-ban elfogadott törvényre hivatkozva szavazta meg a határozatot. A törvény lehetőséget ad a kongresszusnak, hogy külföldi konfliktus esetében korlátozza az elnök hatalmát.

Az Egyesült Államok 2015 óta logisztikai segítséget nyújt a jemeni földön harcoló, Szaúd-Arábia irányította koalíciónak, azaz az Egyesült Államok hadereje nem vesz részt a háborúban, de hadianyagok utánpótlásával, a szaúdi harci repülőgépek utántöltésének biztosításával támogatja Rijádot.

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró tavaly októberi meggyilkolása óta - amelyet Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán egy rijádi kommandó követett el - az amerikai törvényhozók többször is sürgették Szaúd-Arábia felelősségre vonását és az amerikai-szaúdi kapcsolatoknak ha nem is a jegelését, de intenzitásának csökkentését. Ennek jegyében született a kétpárti kongresszusi határozat.

A jelenlegi amerikai adminisztráció azonban - egyébként az előző kormányzathoz hasonlóan - történelmi szövetségesének tartja Szaúd-Arábiát. Donald Trump elnököt és tanácsadóját, Jared Kushnert, aki egyben a veje is, kifejezetten jó személyes viszony fűzi a szaúdi uralkodóház tagjaihoz, kivált Mohamed bin Szalmán trónörököshöz, és a Fehér Ház elemzők szerint lagymatagon reagált a Hasogdzsi-gyilkosságban játszott szaúdi szerepre.

A vétót bejelentő közleményben Donald Trump azt hangsúlyozta: az amerikai kormányzat több okból is támogatja a jemeni háborúban Szaúd-Arábiát, és egyik okként a térségben élő amerikai állampolgárok életének védelmét említette.

Az elnöki vétót a kongresszus kétharmados többséggel felülírhatná, ám elemzők szerint ez a többség nem lesz meg.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol