Romániában is Elfogy a levegő

Romániában is Elfogy a levegő
Premier előtti vetítésen mutatkozott be szerda este a bukaresti Magyar Filmhét keretében a szovátai származású Moldovai Katalin első egészestés alkotása. Az Elfogy a levegő november 24-én kerül a romániai mozik műsorába; az eseményt több közönségtalálkozó kíséri.

Ana irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két 19. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi. Erről szól az Elfogy a levegő című magyar film, amely tavalyelőtt forgott, nagyrészt Gyergyószentmiklóson.

A film alapjául 2017-ben, Tordán lezajlott valós események szolgálnak: Adela Stan irodalom tanárnőt feljelentette egy szülő, amiért a 12. osztályos diákjainak ajánlotta a Teljes napfogyatkozás című, Agnieszka Holland rendezte 1995-ös életrajzi játékfilmet.

Az Elfogy a levegőt Palóczi Zita és Moldovai Katalin forgatókönyve alapján az utóbbi rendezte, producere Muhi András és Moldovai Katalin. Operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya, a látványért Bocskai Gyopár felelt. A film zenéjét Cári Tibor szerezte. A főszerepet Krasznahorkai Ágnes alakítja, oldalán Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt, Lőrincz Ágnes és Tompa Eszter látható.

Az Elfogy a levegőt Romániában is meg lehet nézni november végétől, az alábbiak szerint:  Kolozsváron november 22-én a Győzelem moziban lesz díszbemutató és közönségtalálkozó, amelyen jelen lesz Moldovai Katalin rendező, a főszerepet alakító Krasznahorkai Ágnes, Adela Stan tanárnő, akinek történetéből inspirálódott a film, illetve még számos stábtag. A november 25-én, a Művész moziban zajló vetítésen és közönségtalálkozón részt vesz Adela Stan. A díszbemutatók után mindkét mozi rendszeresen vetíti a filmet. Csíkszeredában november 23-án, 19 órakor lesz vetítés és közönségtalálkozó a rendezővel a Csíki moziban. Sepsiszentgyörgyön november 24-én, 18 órakor lesz vetítés és közönségtalálkozó a rendezővel a Művész moziban, majd rendszeres vetítések lesznek ugyanitt. Bukarestben november 24-én, 18 órakor egyszeri vetítésen lehet megnézni a filmet a Román Parasztmúzeum mozijában. Gyergyószentmiklóson december 5-én, 18 órakor lesz vetítés a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében; a közönségtalálkozón részt vesz Moldovai Katalin, a film rendezője, valamint a gyergyószentmiklósi szereplők, Vajda Gyöngyvér, Máthé Annamária, Tamás Boglár és Moșu Norbert-László. Kézdivásárhelyen december 19-én egyszeri vetítésen lehet megnézni a filmet a Vigadó Művelődési Központban.

Az Elfogy a levegő alkotói Torontóban ünnepelték az ősbemutatót, majd október közepén a varsói versenyért szurkoltak, ahol filmjük a fesztivál három zsűrijének is a kedvence lett: elnyerte az első- és második filmeket versenyeztető fesztivál fődíját, a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját, valamint a fiatal filmkritikusok díját. November első felében Sándor Soma elnyerte a legjobb színésznek járó díjat Szalonikiben, és az Arrasi Filmfesztivál díjátadó gáláján az Elfogy a levegőt hirdették ki közönségdíjasként. A film következő megmérettetése az előttünk álló hétvégén lesz, ezúttal a Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez.