Több mint ötvenezer tulipán Kalotaszentkirályon

Több mint ötvenezer tulipán Kalotaszentkirályon
Egyik napról a másikra pattant ki több ezer tulipán szirma Kalotaszentkirályon. Akik ebben az időszakban arra járnak, páratlan látványban lehet részük. Póka András György polgármester lapunknak elmondta: idén ősszel 58 ezer tulipánhagymát ültettek el szerte a faluban, illetve a kalotadamosi és magyarókereki körgyűrűnél. Ezek egy részét a Virágos Magyarország verseny keretében megrendezett pályázaton nyert félmillió forintból vásárolták meg, a többit az önkormányzat állta.

A pályázat részeként megrendezett Legvirágosabb úti cél elnevezésű online versenyen a kétezer fő alatti települések kategóriájában Kalotaszentkirály-Zentelke kapta a fődíjat, és a szakmai zsűri különdíját az Erdélyből benevezett települések közül. A község hírlapjában megjelent tájékoztatás szerint a köztereken történő virágültetés 2018 óta szerepel a helyi tanács programjában. A polgármestertől megtudtuk: ekkor 15 ezer rózsatövet ültettek el a községhez tartozó öt faluban

Aki tehát mégsem jut ki a tulipánvirágzás idején a hazai és külföldi turisták egyik kedvencének számító településre, sebaj, kis idő múlva következnek a rózsák. És ezzel még nincs vége az akciónak, a belterületen levő villanyoszlopokra, közintézmények ablakaiba, a tervek szerint pedig hamarosan a hidakra is több száz cserepes virágot, többségükben muskátlit helyeznek majd ki. – A tulipánokat a rózsák közé ültettük, pontosan azért, hogy a szemet gyönyörködtető látvány ne érjen véget, amint az egyik elvirágzik. Ha minden igaz, a most elültetett tulipánhagymák három-négy évig is nyílnak, a rózsák még tovább! – hangzik csábítóan a meghívás a polgármester részéről.

Borítókép: Lónay Arthur