Kalotaszentkirály község helyi érdekeltségű turisztikai település minősítést kapott

Kalotaszentkirály község elnyerte a helyi érdekeltségű turisztikai település minősítést, amely újabb európai projektek elindításában jelenthet előnyt – tájékoztatta lapunkat Póka András György polgármester. A község már két évvel ezelőtt benyújtotta pályázatát, de a minisztériumok átszervezése miatt a döntés késett. Elsősorban a szálláshelyek számát és minőségét, az infrastruktúra fejlettségét, a zöld felületek mennyiségét vették figyelembe. Fontos szempont volt az önkormányzat turisztikai stratégiája, Póka András György érdeklődésünkre elmondta: több elképzelés is felmerült, amelyekre pályázati úton pénzforrásokat lehetne szerezni, gondolkodnak kalandpark, illetve az Erdélyben honos fákat bemutató arborétum létesítésében. Kolozs megyében Jósikafalva, Reketó, Meregyó és Székelyjó községek, illetve a Dregán-völgye számít még helyi érdekeltségű turisztikai településnek.

A pályázat benyújtása óta eltelt két évben Kalotaszentkirály község önkormányzata további új beruházásokat indított. Amint arról lapunk is tudósított, tavaly adták át a fedett korcsolyapályát, a befektetés összértéke 700 000 euró. 

Kalotaszentkirály komolyan "rástartolt" az EU-pályázatokra -  Póka András György polgármester 

Szintén megírtuk: a régi kultúrotthon helyére újat építenek. A polgármester most arról számolt be: a munkálatok olyan jól haladnak, hogy a tervezettnél fél évvel hamarabb adhatják át a korszerűen berendezett, ugyanakkor a hagyományos kalotaszegi építészeti jegyeket őrző épületet. A projektet az Országos Befektetési Vállalat (CNI) finanszírozza, a beruházás összértéke 3 000 000 euró. A kétszintes, 1133 négyzetméter összterületű épületben előadóterem, könyvtár, olvasószoba, próbaterem. Aláírták ugyanakkor a Fejlesztési Minisztériummal a község földgáz hálózatának a kiépítésére szóló finanszírozási szerződést. A beruházás összértéke 8 000 000 euro. Sikeresen pályáztak a Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaterv keretében új bútorzatra, didaktikai anyagokra, digitális eszközökre az Ady Endre Szakiskola számára, a finanszírozás értéke több mint 300 000 euró vissza nem térítendő támogatás – hogy csak néhányat említsünk a nagyon hosszú listáról. 

Épül az új kultúrotthon

Póka András György elmondta: idén is folytatódik a virágos község program, a Kalotaszentkirályhoz tartozó településeken – Katolatszentkirály-Zentelke, Jákótelke, Kalotadámos, Magyarókereke, Malomszeg - a közintézmények ablakaiban és a villanyoszlopokon több mint ezer futómuskátlit helyeznek ki. A szokatlan februári melegben már „mocorog” a két éve elültetett 60 ezer tulipánhagyma, ezt a 15 ezer rózsatő pazar virágba borulása követi.