Tíz lej

Tíz lej
Napi tíz lejes utalványt szándékozna adni a Szociáldemokrata Párt (PSD) a 2019/2020-as tanévtől az elemistáknak, ha bizonyítást nyert, hogy a gyermek megjelent az iskolában az első tanórától az utolsóig. Az utalványt mindig visszamenőleg adnák, azaz októberben szeptemberre, novemberben októberre stb., s az intézkedést a 2020/2021-es tanévtől kiterjesztenék az V–VIII. osztályosokra is – kapta fel a sajtó a legújabb hírt.

A kormánypárt biztos azt is kiötli, hogyan összesítik majd a tanórákat végigülő nebulókat.  Valószínű, hogy a jelenlevő tanulók összeírásának bürokratikus intézkedését megint a pedagógusokra hagyják, hadd dolgozzanak ők is valamit, hiszen úgy is kevés papírmunkát végeznek a tanév során…

Másfelől, ki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli – cseng a fülembe. Biza, a napi 10 lejes utalvány hónap végére felgyűl 200 lejre, ami elfogadható összeg, főleg, ha nem kell semmit csinálni érte azon kívül, hogy a gyermek végigüli a tanórákat – mint ahogyan azt egyébként is tennie kellene.

Emlékszem viszont, milyen nehezen szavazták meg a parlamentben az állami gyereksegély növelését. Emlékeztetőül: a 2019-es év elején a kétévesnél kisebb gyermekek még csak havi 200 lejt kaptak úgynevezett gyermekpénzként – ezt az összeget havi 300 lejre növelték –, a két évesnél nagyobb, ám a nagykorúságot el nem ért gyerekek állami segélyét pedig 84 lejről 150 lejre növelték.

A sajtó az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból kiindulva megállapította: jelenleg 1,65 millió gyermek tanul az elemi és a középiskolai ciklusban, a líceumi osztályokba 629 755 tanuló jár. Az 1,65 millió gyermek számára ez a napi tíz lej 456 millió lejt jelentene havonta, azaz több mint hárommilliárd lejt hét hónapos tanévre számolva. Ez pedig elég nagy összeg, amit a PSD-nek, pontosabban a kormánynak elő kell teremtenie. Most akkor felvetődik a kérdés: honnan lesz ennyi pénz? Melyik költségvetési tételt kurtítják meg? És tényleg nem lehetne hasznosabb dologra elkölteni ezt azt összeget?

A pénzre persze mindenkinek szüksége van: az elemistának, a középiskolásnak, de még a líceumi tanulónak is. Viszont az oktatási szakemberek régóta hangoztatják: a gyerekek lemorzsolódása az iskolából a nyolcadik osztály végén történik, főleg vidéki családoknál, akik nem tudják (nem akarják?) tovább taníttatni gyerekeiket a településen, és nincs pénzük arra, hogy városi iskolába, bentlakásba küldjék. Ebből is látszik, hogy a PSD ezen kezdeményezése mennyire kirakat jellegű. De akár abból is rájöhetünk erre, hogy nem tanulmányi eredménytől, jó magaviselettől teszi függővé ezt a juttatást, hanem a jelenléttől. Úgy tűnik, a PSD-s honatyáknak csak az számít, hogy a gyerek jelen legyen az órán. Ha végigalussza vagy végigrendetlenkedi, az már lényegtelen.

A dolog még nincs megszavazva, eldöntve, ám választási év előtt meglobogtatni az ilyesmit a pórnép előtt mindig jó: hátha valaki ráharap, meghatódik, és az idei elnökválasztáson, illetve a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon örömkönnyektől elhomályosult szemmel ráüti a pecsétet a PSD-re. Azt hiszem, végül is a kormánypártnak ez a végső célja ezzel az ötlettel. És ha a nagy garral beharangozott ötletből nem lesz semmi, akkor pihent agyú kormányunk és honatyáink majd kitalálnak valami még hajmeresztőbb ötletet. Ebben nincs semmi kétségem.