Teljesítménybérezést vezetne be a közoktatásban a kormány

Marcel Ciolacu kormányfő szerint a 2024-es évben Románia minden korábbinál több pénzt fordít az oktatásra, ugyanakkor felkérte a szaktárca vezetőjét: dolgozzon ki javaslatot arra, hogy a tanárok bérezése az elért eredményt is figyelembe vegye.

"Minden kiadásnak reformmal is társulnia kell, és teljesítményt kell eredményeznie. Pusztán a fizetések emelése ezúttal sem fog csodát eredményezni. Teljesítménykritériumokat kell bevezetni, amelyek szerint emelkednek a bérek" - jelentette ki Ciolacu a kormányülés elején.

A kormányfő szerint a 2022 tavaszán, 81 ország részvételével végzett nemzetközi PISA (Programme for International Student Assessment) felmérésen elért eredmények miatt vált szükségessé a teljesítményfüggő bérezés bevezetése a közoktatásban. Románia ugyanis továbbra is utolsó előtti helyen áll az európai uniós országok között a 15 éves diákok szövegértését, valamint matematikai és természettudományos készségeit számszerűsítő PISA-rangsorban. Amint arról tudósítottunk, a romániai diákok mindhárom felmérőn 428 pontos átlageredményt értek el, miközben szövegértésből 476, matematikából 472, természettudományból pedig 485 pont volt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban mért átlag.

Ciolacu nem tért ki arra, hogy mekkora béremelést irányoznak elő a jövő évi költségvetés tervezetében a pedagógusok számára, de az Edupedu.ro oktatási szakportál által közzétett rendelettervezet 13 százalék körüli fizetésemelést valószínűsített, ami a szakszervezetek szerint elmarad a kormány korábbi vállalásaitól.

A romániai pedagógusok júniusban háromhetes általános sztrájkkal kényszerítettek ki 25 százalékos azonnali béremelést, illetve olyan kormányzati kötelezettségvállalást, amely szerint a 2024 január elsejétől bevezetendő, új közalkalmazotti bértörvényben az oktatási bértáblát az országos átlag fölé emelik, ami azt jelentené, hogy a kezdő tanár fizetése egyenlő lesz az országos átlagbérrel, és 2024. január elsejétől az oktatásban dolgozók megkapják a törvény által előírt,  lépcsőzetesen bevezetendő újabb béremelés 50 százalékát.

A közalkalmazotti bértörvény tervezete nem készült el. A pedagógusok és más közalkalmazottak béreinek emeléséről várhatóan sürgősségi rendeletben dönt a kormány, a béremelések fedezetét pedig be kell építenie a még kidolgozás alatt álló költségvetési törvénytervezetbe.