Jövő évtől nőnek a tanügyi bérek

Jövő évtől nőnek a tanügyi bérek
Jövő évtől nőnek a tanügyi bérek, de azt, hogy pontosan hány százalékkal, a kormánnyal folytatott tárgyalások nyomán határozzák meg - jelentette ki pénteken Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke.

A tanügyi szakszervezetek képviselői Marcel Ciolacu kormányfővel és Ligia Deca oktatási miniszterrel egyeztettek pénteken a Victoria-palotában. A megbeszélésen jelen volt Marius Nistor, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség elnöke is.

Az újságírók azon kérdésére, hogy 2024. január elsejétől nőnek-e a tanári fizetések, Hăncescu azt mondta, a szakszervezetek tudják, hogy jövő évben legalább 20 százalékos béremelést kell elérniük az oktatási alkalmazottak számára, de amíg a tárgyalások le nem zárulnak, nem akarnak százalékokkal dobálózni, mert esetleg félrevezető lesz az emberek számára, tekintve, hogy az új bértörvény bérrácsa sincs még leszögezve.

Marius Nistor kijelentette, hogy a fizetésemelésnek a tanügyi alkalmazottak minden kategóriáját érintenie kell. Ő is hangsúlyozta azonban, hogy az illetékes minisztériumokkal - tanügyi, munkaügyi és pénzügyi - közösen kell majd leszögezniük a béremelés mértékét.

A Spiru Haret elnöke leszögezte azt is, hogy amennyiben a kormánnyal a tárgyalások kudarcba fulladnak, a szakszervezetek ismét tiltakozó akciókba kezdenek, és nem zárják ki az általános sztrájk kirobbantásának lehetőségét sem.

“Jelenleg a tárgyalások közepén vagyunk, hogy nagyon világosan meghatározzuk, mi történjék január 1-jétől. Ne tőlünk kérdezzék, hogy van-e pénz, a kormány feladata, hogy pénzt találjon. Meg lehet úgy határozni a prioritásokat, hogy megoldják az oktatási rendszer problémáit” - szögezte le Nistor, hozzátéve, hogy a tárgyalások végén tudni fogják majd, mit kell tenniük, de 'mindenre fel vannak készülve'.

Az oktatási szakszervezetek képviselői szerint a következő egyeztetés a bérekről hétfőn lesz a tanügyminisztériumban.

Képünk illusztráció