Tábor tábor hátán – mozgalmas júliust zárt a szamosújvári Téka

Első alkalommal szerveztek életmódtábort a TéKarám lovasudvarban
A tanév vége a táborok kezdetét is jelenti, amit kicsi és nagy egyaránt vár. Sok érdekességet tartogatnak mindig, ilyenkor van idő játékra, elmélyült kézimunkára, hosszabb beszélgetésre – igazi másként tanulás folyik.

Hagyományosan a kézműves tábor indítja a szamosújvári Téka-táborok sorát, idén a 16.-at szervezték. Nagy újdonsága és előnye, hogy a Téka Szórványkollégium e tanévtől a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum mellett működik, tehát egy helyszínen zajlott minden tevékenység. Június 30-án érkeztek meg a bent alvó kézműveskedni vágyók, hétfőn csatlakoztak hozzájuk a helyiek. A 129 gyereket Egri Hajnal táborvezető tíz csoportra osztotta. A csoportok színes karkötőket kaptak, minden csoportért kézműves oktató felelt. A csapatok a tábor öt napján sorra minden műhelyben alkottak, így péntek délutánra kilenc tárggyal és számos élménnyel lettek gazdagabbak. A műhelyek a következők voltak: agyagozás, gyékényfonás, nemezelés, népi gyermekjátékok, gyöngyfűzés, bogozás, üvegfestés, varrás, szalmaképkészítés és fonalragasztás. A műhelyek után a bentlakásban lakó táborozók számára szórakoztató programokat szerveztek, mint népdaloktatás, városséta, csapatépítő, és társasjátékest, tábortűz, T-faktor, pizsamabuli, sportvetélkedő és mozizás.

Július első napjaiban a „gólyák” vették birtokukba a kollégium és az iskola épületét. A képességvizsga izgalmait maguk mögött hagyva, a középiskolára készülve bontogatták szárnyaikat. E tábor a környékbeli nyolcadik osztályt befejezett diákoknak szól, idén 41-en érkeztek hozzánk Székről, Magyardécséből, Buzából, Bálványosváraljáról, Köbölkútról, Bonchidáról, Alsótökről.

A barátkozáson, ismerkedésen túl a fiatalok megismerhették az iskolát a leendő osztályfőnökök, az igazgatónő és a diáktanács szemszögéből is. A táborban csapatépítő játékokon, kiránduláson, kvízesten, kézművességen, prevenciós foglalkozáson, sporttevékenységen és buliban is részt vettek. A tábor hasznosságát bizonyítja, hogy zökkenőmentesebben illeszkednek be kilencedikben a diákok és a két osztály közt szorosabb barátságok kötődnek – nyilatkozták az osztályfőnökök. 

A 10. Feketelaki Összművészeti Tábor szakmai programjának megvalósítását idén a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A Helikon irodalmi folyóirat is bemutatkozott a tábor keretében. A tábor idei témája a zaj volt – ehhez igazodva Christian Morgenstern Hal éji éneke című versével és annak átdolgozásaival készült a szerkesztőség, amelyekből a tábor ideje alatt újabbak születtek.

A főleg középiskolás diákoknak szóló tábor állandó mentorai Farkas György filmrendező, Márton Evelin író, Gőbölös Gábor drámapedagógus, Demeter Réka pszichológus mellett idén Fehér Ambrus zenész és Lövétei Lázár László költő volt jelen, akikkel együtt a fiatalok a zaj kérdéskörét vizsgálták. A tábor végére a négy csapatban dolgozó diákok négy kisfilmet készítettek, amelyeket a Téka Alapítvány YouTube-csatornáján lehet megtekinteni.

A 8. román nyelvtábor is telt házas volt, annak ellenére, hogy jelenleg Erdély-szerte számos helyen rendeznek hasonlót. Ezt a tábort 2014-ben azzal a céllal hozták létre, hogy a gyerekek játékosan gyakorolják a román nyelvet, bátran próbáljanak kommunikálni. Idén száz gyerek vett részt a hat korcsoportra osztott műhelymunkában. A beszélgetéseket a pedagógusok rajzzal, énekkel, digitális feladatokkal, projektjellegű feladatokkal színesítették. Délután festettek, kézimunkáztak is a 6–14 éves résztvevők. A 48 bent alvó számára délután izgalmas programokat szerveztek: akadálypályát a kérői TéKarám lovardánál, mozizást, de megtekintették az újonnan átköltöztetett történelmi múzeumot a felújított Lászlóffy-házban. Kézműveskedés, robotikabemutató, kvízest, tábortűz és táncoktatás, illetve pizsamabuli is színesítette a hetet. Nemcsak a tábori hangulat, hanem a hőmérséklet is emelkedett volt, a párakapu nagy népszerűségnek örvendett. 

A román táborral párhuzamosan zajlott az első TéKarám-életmódtábor. A táborban részt vevő fiatalok szőrén ülték meg a lovat, s kipróbálhatták magukat a talajíjászatban is, megtanulták a lovak helyes gondozását, kézműveskedtek, témához illeszkedő filmet néztek. Bíró József oktatónak az első tábora sikeresnek mondható. Jövőre is várják a lovaglás iránt érdeklődő kamaszokat. 

A felnőttek sem maradtak ki a nyári programokból, hiszen a 16. keramikus táborban az övék a főszerep. A Téka Kézművesházban idén is összegyűlt a csapat, amely egész héten korongozik, díszít, alkot és feltöltődik. A két csoportban (kezdők és haladók) alkotók számára megszűnt a külvilág a maga sokféle gondjával, és a résztvevők a gondtalan alkotásnak átadhatták magukat. A sok virágos kerámia legalábbis erről árulkodik. Az alkotás mellett volt lehetőség széki fürdésre, sétára és jó beszélgetésekre is. 

Hetedik alkalommal szervezte meg a Szamosújvári Népművészek Egyesülete a hímző és vesszőfonó tábort, a Téka Alapítvánnyal partnerségben. A széki és a mezőségi varrottasok világába nyertek betekintést a magyarországi és az erdélyi résztvevők. A hímzőasszonyok eredeti mintákat gyűjthettek a Székre és a Kallós Zoltán Néprajzi Múzeumba tett látogatásuk alkalmával. A széki születésű Filep Erzsébet, a népművészet mestere odaadással mutatta, tanította a résztvevőket. A vesszőfonó tábor külföldi és hazai résztvevői Ráduly János, a népművészet mestere irányításával alkottak. Kezdő és haladó szinten folyt az alkotás, a kávás kosár készítése komoly feladatnak bizonyult.

A táncos lábú fiatalok számára a nyár egyik fénypontja a feketelaki edzőtábor, idén a 29. zajlott a Téka Kultúrcsűrben, Feketelakon. Azon diákok számára szervezték meg, akik év közben is jártak már néptáncoktatásra, ezúttal a Kaláka és a Kiskaláka 74 táncosa vett részt. Cserey Both Zsuzsa és Tamás Szilárd oktatók a kisebbeknek szilágysági, illetve Lakatos Ágnes és Sopronyi Nándor kalotaszegi táncrendet tanított. Az oktatáson és azon kívül is két helyi zenekar, az Ördöngös és a Bagó banda szolgáltatta a minőségi zenét és a jó hangulatot. A fiatalok nemcsak tánclépéseket tanultak, fejleszthették néprajzi tudásukat is a néprajzi kvízeken, de barátokat is szerezhettek, hiszen szabadidős tevékenység is szerepelt a programban. A búcsúesten a tábortűz mellett már nem is érezték a hét fáradalmait, mindenki maradt volna még kicsit. 

A Téka Alapítvány szervezőcsapata augusztusban pihen egy kicsit, majd következik a zenésztábor és a Kaláka együttes bulgáriai fellépése. A kánikula ellenére idén is sikerült sokszínű, sokrétű nyári programsorozatot „varázsolni” Szamosújvárra. 

A programok nem jöhettek volna létre a támogatók – Nemzeti Kulturális Alap, Hagyományok Háza, Csoóri Sándor Alap, Communitas Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia, Kolozs Megyei Tanács – hozzájárulása nélkül. A szervezésben pedig a Tóvidék Egyesület és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum volt partner.