Szűkkörű EU-s megbeszélés Bukarestben – Orbán Viktort is ide várják

Bukarestben egyeztet szerdán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió stratégiai menetrendjéről. Hivatalos források szerint a Cotroceni-palotában zajló tanácskozásokon Klaus Iohannis román államelnök, valamint Alexander De Croo belga, Andrej Plenkovic horvát és Orbán Viktor magyar kormányfő vesz részt.

A tájékoztatás szerint a bukaresti tanácskozás az EU 2024-2029-es időszakra vonatkozó prioritásait meghatározó folyamat része, amely tavaly októberben kezdődött, amikor a tagállamok vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy előtérbe kell helyezni a biztonság és védelem kérdését, a globális szerepvállalást, az unió bővítését és ellenálló- illetve versenyképességének erősítését. Ezen irányelvek mentén szabják meg cselekvési céljaikat a cotroceni-i találkozó résztvevői – írja az Agerpres.

A látogatásra három hónappal azelőtt kerül sor, hogy Magyarország átveszi az Európai Unió soros elnökségét. Meglehetősen kritikus időszak ez, írja a G4Media, hiszen a június 9-ei választások után ekkor alakulnak legfontosabb uniós intézmények - a parlament, a bizottság, a tanács - és a főbiztosok személyéről is születik a döntés. Jelenleg Belgium tölti be a soros elnökséget. 

A bukaresti hírportál értesülései szerint  az aktuális európai uniós kérdéseken kívül a meghívottak tárgyalhatnak a NATO-főtitkári posztról és az arra vonatkozó jelölésekről is. Iohannis hivatalosan bejelentette: megpályázza a NATO főtitkári tisztséget. A másik jelölt Mark Rutte Holland miniszterelnök, aki a nyugati országok és az Amerikai Egyesült Államok támogatását bírja. 

Borítókép: Archív