Daniel Buda: Orbán Viktor képtelen az EU-elnökség betöltésére

Daniel Buda: Orbán Viktor képtelen az EU-elnökség betöltésére
Többi romániai szabadelvű kollégájával együtt úgy döntöttek, hogy levelet intéznek Charles Michelhez, az Európa Tanács (ET) elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság (EB) elnökéhez és Roberta Metsolához, az Európai Parlament (EP) elnökéhez, amelyben felhívják a figyelmet „Orbán Viktornak a Tusnádfürdőn tett, az európai értékekkel kapcsolatos minősíthetetlen kijelentéseire” – jelentette be Daniel Buda, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője ma, Kolozsváron.

„Aggódunk és nyugtalanít bennünket az, hogy 2024 második felétől Orbán Viktor hatékonyan biztosítani tudja-e az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségét. Arra kérjük a három intézményvezetőt, hogy együttműködve azonosítsák azokat a mechanizmusokat, amelyek révén korlátozzák a magyar elnökség hatáskörét, elhalasszák, vagy esetleg átugorják” – jelentette ki a politikus.

Daniel Buda hozzátette: lehetőségként érdemes elemezni, hogy a jogállamiság vonatkozásában a 7-es számú cikkely alapján az EB kötelezettségszegési határozatot hozott Magyarország ellen, ezért nem részesül az EU-s forrásokból.

„Orbán Viktor egyszerűen képtelen hatékonyan biztosítani az EU Tanácsának soros elnökségét, ezért kérjük ennek halasztását vagy teljes kiiktatását, de természetesen szóba jöhet a jogkörök korlátozása is. Nem tolerálhatjuk az Orbán-féle kilengéseket, főleg nem az ukrajnai háború kontextusában. Az EU országainak tisztelniük kell az európai értékeket, és ezek alapján kell cselekedniük” – mondta a PNL politikusa.

Szerinte azzal a kijelentéssel, hogy Magyarország támogatja Románia schengeni csatlakozását tulajdonképpen zsarolja.

„Ezzel kapcsolatban nem engedhetünk Orbán Viktor zsarolásának, amelyet fennkölt módon közvetített azáltal, hogy Magyarország tulajdonképpen támogatja Románia schengeni csatlakozását. Ez nem Orbán Viktortól függ, ez az európai mechanizmusok működése révén valósul meg” – fejtette ki.

Daniel Budának felvetettük: volt-e már ilyen eljárásra vonatkozó példa az EU-ban, amely által valamely ország soros elnökségét korlátozták, halasztották vagy egyszerűen kiiktatták.

„Az EU történetében eddig hatszor fordult elő, hogy valamelyik ország EU-elnökségét különböző okok miatt elhalasztották. A holland jogi szakemberekből álló Meijers-bizottság tanulmányt tett közzé, amelyben három lehetőséget vázolnak fel az EU-n belüli érdekellentétek megelőzésére vagy csillapítására. Az egyik az érzékeny dossziék napirendről történő levevéséről szól, ehhez a soros elnökség másik két országának is hozzá kell járulnia. Magyarország esetében ezek Spanyolország és Belgium” – mondta.

Szerinte ebben az esetben Magyarország csupán a folyó ügyeket intézné, a másik két ország pedig a találkozókat és fontos tárgyalásokat folytatná le olyan dossziék esetében, amelyek kapcsán felmerül a gyanú, hogy Magyarország nem tisztességes bróker.

A második lehetőség – állítja a PNL európai parlamenti képviselője –, hogy az ET döntése alapján egyszerűen elhalasztják Magyarország soros EU-elnökségét. A harmadik opció a jogállamiságra vonatkozó kötelezettségvállalási határozat. Daniel Buda szerint erre hivatkozva az európai vezetők hozhatnak olyan döntést, amely által megakadályozhatják Magyarország soros elnökségét.

„Az Európai Tanács minősített többséggel hozhatna egy ilyen törvényt” – jelentette ki Daniel Buda, az említett Meijers-bizottság tanulmányára hivatkozva.

Borítókép: Tusványos/Facebook