Sziluettek ősbemutató a Kolozsvári Magyar Operában

Zene és irodalom hangverseny köntösben

sziluettek
Különleges előadásra, úgynevezett versenyhangversenyre hívja a közönséget jövő csütörtökön, azaz február 29-én, 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera: Csergő Domokos zeneszerző, ütőhangszerművész és Laczkó Vass Róbert színművész összefogásának köszönhetően Sziluettek címmel újabb ősbemutatóra kerül sor.

Az előadás létrehozásával kapcsolatban Laczkó Vass Róbert kérdésünkre elmondta: nagyjából másfél éve zajlik a közös munka. Ötletgazdája Csergő Domokos zeneszerző, aki a kolozsvári színművész versesköteteit lapozgatva válogatta össze a repertoár szövegeit és komponált hozzájuk zenét, műfaji megkötés nélkül. A vershangverseny ötlete és kivitelezése szintén közös gondolkodás eredménye. Viszonylag rövid idő alatt készült el a színpadi változat, az előkészítés valamennyi szakaszában részt vesz a két alkotó. Az ősbemutatót a Kolozsvári Magyar Opera teszi lehetővé, az alkotók ajánlatára Szép Gyula igazgató szinte azonnal igent mondott.

Laczkó Vass Róberttől megtudtuk: a repertoár különféle témaköröket ölel fel a párkapcsolat problematikáitól a társadalomkritikáig vagy a műfaji paródiákig, ennek megfelelően különböző zenei műfajokban szólalnak meg, szimfonikus hangszerelésben. A szerzemények a könnyűzenei műfajok fordulataitól egészen a kortárs zene hangzásvilágáig merészkednek, és gyakran átkeretezik, ellenpontozzák a dalszövegek hangvételét. A vershangverseny lényege leginkább ebben fogható meg: a zeneszerző nemcsak párbeszédet folytat, hanem a zene eszközeivel gyakran vitatkozik is a szövegíróval. Különlegességét az adja, hogy komponistája az előadás zenei vezetője, a szövegírója pedig előadója is egyben. 

Kérdésünkre a színművész kifejtette: a vershangverseny, mint szokatlan műfaji megjelölés, pontosan meghatározza az előadás mibenlétét, azaz irodalom és a zene kapcsolata szimfonikus köntösben. Ugyanakkor játékos szókapcsolat: kétszer is előfordul benne a „vers”, jelezve, hogy erőteljesen lírai hangvételű előadásról van szó. Az előadás címét az egyik feldolgozott versciklustól kölcsönözték, amely ezúttal dalciklus formájában hangzik el.

Az alkotók szándéka szerint a vershangverseny közösségi élményt kíván nyújtani. Éppen ezért az előadás egyik fontos eleme a vizuális megjelenés, amely önálló gondolatokkal, tartalmakkal járul hozzá a teljes egészében román nyelven is feliratozott előadáshoz. Következésképpen a legkülönfélébb nemzedékek érdeklődésére számítanak az alkotók, különös tekintettel az irodalom és zene párbeszédét kedvelő középiskolai, illetve egyetemi diákságra, akik a vizualitás világában is otthonosan mozognak. 

Az előadásban közreműködik Covacinschi Yolanda, Gáspárik Szilvia-Klára, Hayashi Kelemen Jácint, András Gábor Róbert, a Kolozsvári Magyar Opera zene-, és balettkara, valamint a Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa (karvezető: Kálló Krisztián). Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre; koreográfus: Jakab Melinda; videografika: Török Ádám; a rendező munkatársa: Jancsó Hajnal.