Papp

Annamária

Február 26-tól, azaz hétfőtől magyar nyelven is elérhető a kolozsvári patikamúzeum audioguide-ja – tájékoztatta lapunkat Găzdac Alföldy Ágnes, az Erdélyi Történeti Múzeum munkatársa.
Közhír
Különleges előadásra, úgynevezett versenyhangversenyre hívja a közönséget jövő csütörtökön, azaz február 29-én, 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera: Csergő Domokos zeneszerző, ütőhangszerművész és Laczkó Vass Róbert színművész összefogásának köszönhetően Sziluettek címmel újabb ősbemutatóra kerül sor.
KultSzínTér
Újabb értékes temetői műemlék, az úgynevezett Schütz-kripta restaurálását tűzte ki célul a kolozsvári Házsongárd Alapítvány. A négy évre tervezett felújításhoz 2023 tavaszán kezdtek hozzá Erdély híres pantheonjában. Mindez azonban nem bizonyult egyszerű feladatnak, sem a munkálatok elvégzése, sem az ehhez szükséges anyagi fedezet előteremtése szempontjából. Első lépésként a közel kétszáz éves, a temető dombjába ágyazódott kriptát kellett kiszabadítani a vastag szemét és földréteg nyomása alól. Mindemellett a menet közben adódott halaszthatatlan munkálatok további anyagi fedezetet igényeltek: a segítség a magyar kormánytól érkezett, és támogatásának köszönhetően sikerült kilendíteni a helyzetet a holtpontról. Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója elmondta: a Schütz család gondnoki, városépítő és -szépítő tevékenysége megérdemli, hogy házsongárdi nyughelyüket, leszármazottak hiányában, próbálják megmenteni.
Közhír
Előadással egybekötött rendhagyó történelem órán vehettek részt a diákok a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében. Ugyanezt az érdeklődők délután a kolozsvári magyar diplomáciai testület rendezvénytermében is megtekinthették.
Közhír
Kisbács magyar ajkú lakossága sem feledkezett meg tisztelegni nagy költőnk, Petőfi Sándor élete és munkássága előtt születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.
Közhír
Legalább kétszázan gyűltek össze kedden délután a Kolozs megyei Magyargorbó polgármesteri hivatalának székhelyén zajló megbeszélésre, amelynek témája a tömegközlekedéssel kapcsolatban felmerülő problémák orvoslása volt.
Közhír
Másfél órácskára rövid időutazást tehettünk a múltba, illetve a gyermekek világába a Mosolyogj, kis vers, rá a világra című beszélgetésen, amelyet a 14. Kolozsvári Magyar Napok keretében tartottak hétfőn délután a Bocskai-házban. A meghívottak Lengyel Ferenc költő, műfordító, magyar nyelv és irodalom tanár, valamint Bak Sára grafikus, illusztrátor, a Napsugár-Szivárvány című gyermekirodalmi lapok grafikai szerkesztője voltak, akiket Cseh Katalin költő, magyar és irodalom tanár kérdezett. Az esemény házigazda szerepét Nistor Gáspár, a NIS Kiadó (Nis Electronics) alapítója és vezetője vállalta.
KultSzínTér
A kárpátaljai magyarok, és ezen belül az alkotók, írók, költők, művészek helyzetéről kaptunk hiteles tájékoztatást személyesen Dupka Györgytől, akit az Erdélyi Magyar Írók Ligája meghívottjaként hallhattak a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében. A kárpátaljai íróval, történésszel, Gulág-Gupvi-kutatóval, a helyi magyarság önszerveződésének egyik alapemberével Demeter Zsuzsa irodalomtörténész, szerkesztő beszélgetett.
Máskép(p)
Márványtáblákon örökítették meg a második világháborúban Aranyosegerbegyen 1944. szeptember 14. és október 8. között hősi halált halt, illetve eltemetett magyar katonák emlékét. Ezek felavatását vasárnap délelőtt ünnepi istentisztelet keretében tartották a helyi református templomban. A tordai csatában elesett 65 katona nevét őrző táblákat a templom külső falára helyezték el. Mindez a Történelmi Vitézi Rend, illetve a Torda-Aranyos Vitézi Szék, a budapesti Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak és kutatóinak, az Aranyosegerbegyi Református Egyházközség lelkészének és presbitériumának, valamint sok lelkes támogatónak köszönhetően valósulhatott meg. Az ünnepségen Daróczi Attila helyi református lelkész hirdetett igét, majd Illésfalvi Péter hadtörténész ismertette az egykor történeteket, és a Történelmi Vitézi Rend képviselői emlékeztek a magyar hősökre. Ugyanakkor az ünnepség keretében több szavalat hangzott el fiatalok tolmácsolásában, valamint fellépett az aranyosegerbegyi Árvalányhaj Vegyeskar is.
Közhír
A második világháborúban, a tordai csatában elesett magyar honvédek tiszteletére lepleztek le márványtáblákat vasárnap délelőtt, Aranyosegerbegyen.
Zoom
Központi erdélyi magyar könyvtár és dokumentációs központ létrehozásának fontosságát hangsúlyozza Bárdi Nándor magyarországi történész, az Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár szakmai programfelelőse lapunknak adott interjújában. A romániai magyar kisebbség történetének kiváló ismerőjével az adatbank létrehozásának körülményeiről és szükségességéről, annak fontosságáról, illetve a működésével kapcsolatos újdonságokról beszélgettünk. Bárdi Nándor szerint az adatbank erejéhez mérten azokat a dokumentációs feladatokat próbálja ellátni, amelyeket a mai napig hiányzó erdélyi központi magyar könyvtár és dokumentációs központ tájékoztató, illetve online szolgáltatásának kellene biztosítania. Ugyanakkor az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete munkatársa kiemelte, miközben a közösségi média meghatározó lett a véleményalkotásban, fontos a kor tudományosságának szintjén álló tájékozódási pontokat szervezni, s az adatbanknak ilyen szerepe lehet.
Máskép(p)
Sokféle szerepben láthatta, illetve hallhatta a közönség az elmúlt években Marton Melindát a Kolozsvári Magyar Opera színpadán. Jövő héten ismét lehetőség nyílik az operaénekessel és egyetemi tanárral találkozni, ezúttal tanítványai társaságában lép fel a Marton Melinda és növendékei című előadásban. Az est Kürthy András Ruzitska József-díjas magyarországi operarendezőnek – aki már szinte hazajár Kolozsvárra, és több világhírű darab rendezése kötődik a nevéhez – köszönhetően valósulhatott meg, és április 19-én, azaz szerdán 18 óra 30 perctől tekinthetik meg a kolozsvári ferences kolostor refektóriumában (Victor Deleu utca 2. szám / Karolina tér).
KultSzínTér