Sziklaszirteken, kábeleken és acélsodronyon lógva: vasalt úton a Király-erdőben

Kertész Levente: a legnagyobb elégtétel a mosoly

Bozsoki Csaba átkelése a veszélyes lengőhídon (A szerző felvételei)
A Kolozsvár Teker (Clujul Pedalează) bringás klub alapítója és elnöke nem csupán kerékpáros kiruccanásokat szervez, hanem az EKE Kolozsvár 1891 számára minden évszakban gyalogtúrákat és alkalmanként vasalt út (via ferrata) megmászást is. Az évtizedek során számtalan sportrendezvényt szervezett Kertész Levente úgy tartja: az aktív pihenés hozzájárul a kiegyensúlyozott életvitel fenntartásához, az általa szervezett túrákon pedig a táj szépsége mellett legalább annyira fontos a nevetés és a túrák végén a résztvevők arcára kiülő mosoly. Hozzátenném: hét végén bárhol jobb, mint otthon a négy fal között vagy városi környezetben, illetve a változatos sportolási lehetőségek alapvetően fontosak az egészség fenntartására.

Számomra több alappilléren nyugszanak a hétvégi, és a rövidebb vagy hosszabb pihenőszabadságok alatti kiruccanások: a szűk vagy tágabb baráti társaság szervezte tevékenységek, az EKE Kolozsvár 1891, Kertész Levente és a Kolozsvár Teker akciói, Szima Márton biciklitúrái, a Dan Moisa vezette Clubul Montan Apuseni, illetve a De Marton Lajos sztánai lovaglási lehetősége. Ehhez hozzáadódnak a Román Alpin Klub (Clubul Alpin Român) kolozsvári fiókja vagy a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub (CSA – KABK) által szervezett szabadidős tevékenységek – de ritkábban. Igyekszem a lehető legváltozatosabb sportolási-kikapcsolódási tevékenységekhez csatlakozni annak érekében, hogy minél több területet kipróbáljak, megtapasztaljak, ajánljak a nagyközönségnek.

Ezúttal az úgynevezett vasaltúton volt a sor. Levi barátom jött az ötlettel, toborozta a csapatot és foglalta a szállást. Jött a „parancs”: másszuk meg a Királyerdőben található Fehérkő-szoros sziklafalaira rögzített vasaltutat.

Mi is a via ferrata?

A szakemberek szerint az olaszból származó szó olyan sziklaszirteken található vas utat vagy vasalt utat jelent, amelyen a hegyimentők vagy más szakik előzetesen létrákat, lépcsőket, hidakat és acélsodronyt szereltek fel. Elengedhetetlen feltétel a tériszony leküzdése és – mivel extrémnek tartott sportról van szó – a megfelelő felkészülés és felszerelés. Egy esetleges zuhanás esetén kritikus tényező, hogy a felszerelés valóban maradéktalanul betöltse szerepét és így megóvja a hegymászót a komoly sérüléstől, vagy akár a végzetes kimenetelű balesettől.

A felszerelésnek tartalmaznia kell a következőket: beülő, bukósisak, zuhanásgátló felszerelés, kesztyű. 

Alattunk a mélység...
Óvasotan, bebiztosítva haladunk felfelé

Minden volt nálunk, nálam is, Prokop Zolinak, az EMT munkatársának köszönhetően, akitől kölcsönöztem a via ferrata felszerelést. Szombaton reggel útnak indultunk. Tizenegy órakor értünk a Fehérkő-szorosba, s rövid eljárási és biztonsági gyorstalpalót követően elkezdtük a mászást: a harmincvalahány éves Réka és a hatvanon túl lévő Adela gyorsan asszimilálta az információt. 

Elől Bozsoki Csaba ment, majd én következtem, Réka, Adela és Levente. Inkább a félelem és a drukk eloszlatása érdekében mondtam folyamatosan Izának, hol és mikor kapcsolja át a karabinert az acélsodrony egyik szegmenséről a másikra. Működött a taktika, alig figyelt az alatta tátongó 20-30 méteres mélységre…

Szerencsére gyakoriak a vaslépcsők, jól be vannak osztva a különböző szegmensek. Van nehezebb rész is: több méter függőleges mászás, amelyen ildomos gyorsan áthaladni, egyébként gyorsan elfárad az ember karja, csuklója és az ujjai. 

Levi részéről is folyamatosan jött a bátorítás: ügyesek vagytok, lányok! Biza szükség van az ilyesmire, főleg, amikor teljesen kezdő sziklamászó B, s helyenként C kategóriájú vasalt utat mászik meg.

Kileng a 25 méter magasan lévő lengőhíd

A függőhídnál kritikus helyzet alakult ki: Bozsoki Csaba kiváló egyensúlyérzékről tett tanúbizonyságot, s könnyedén átkelt a lécek nélküli átkelőn, szeme sem rebbent a magasság miatt. Jómagam kisebb nehézséggel jutottam át a másik oldalra, egyrészt: mert előre dőlve rossz helyen volt a súlypontom, másrészt pedig adott pillanatban… fújni kezdett a szél. 

A függőhíd a rajta történt átkelésemet követően... Hátborzongató élmény volt...

A nevéhez híven, a lengőhíd himbálózni kezdett, s én vele együtt. Szünetet tartottam, amíg a kritikus helyzet elmúlt. 

Bevallom, az alattam tátongó mélységet látva átfutott az agyamon: vajon mennyi idő múlva szednek le a hegyimentők…?

A Fehérkő-szoros a kilátóból

Fáradt is volt a kezünk, ugyanis másodszor másztuk meg a via ferrátát. Előbb híd nélkül, második alkalommal ketten azon átkelve. Jobban is tette Kertész Levente: bár ő is simán átjutott volna a hídon, inkább az azt kihagyó hölgyeket kalauzolta a vasalt út tetejére. 

A vasaltút megmászása egyfajta terápiás tevékenység is: azonnal feledésbe merülnek a mindennapi gondok-bajok, nem jutnak az ember eszébe az élet nehézségei, kihívásai. Itt a sziklával vállalsz bizonyos sorsközösséget. Pontosabban csak te vagy és a sziklaszirt.

Vasárnap a Lazuri-szorosban túráztunk. Harmonikus természeti környezet, minimális turistával. Itt is van via ferrata, ám a hőségre való tekintettel ezt a következő alkalomra halasztottuk. Tanács: a via ferrátákat korán reggel kávé előtt kell megmászni…

Átkelés a patakon a Lazuri-szorosban