Szépen beszélni magyarul

Idén már az 28. Aranka György nyelv- és beszédművelő versenyt szervezték Kolozsváron, az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban, ezen versenyzőként én is részt vehettem a Szép magyar beszéd kategóriában, és továbbjutottam a Kárpát-medencei döntőbe. Ezt a gyönyörű Győrben tartották, amely – hogy felkészítő tanárnőmet idézzem – olyan, mint egy ékszerdoboz, teli csupa értékkel és szépséggel.

Szerző: SZÁNTÓ BÍBORKA, Kolozsvári Református Kollégium, 9. A

A verseny felosztásával idén találkoztam először: három kategóriában mérkőzhetnek meg a diákok – az Édes anyanyelvünk esetében szónokolni kell, a Versben bujdosó a versmondókat várja, a Szép magyar beszéd pedig szövegek értő és értető olvasását kéri számon.

A vetélkedőre tetszésem szerinti szöveget kellett kiválasztanom, felolvasásakor a szavakat szépen, tisztán, artikuláltan kiejtve közvetítenem, helyesen hangsúlyozva a lényeges információkat, hogy a közönség megértse azokat anélkül, hogy látná a szöveget. Ugyanakkor ismeretlen szöveget is fel kellett olvasni, amelyhez 15-20 perc felkészülési idő állt rendelkezésünkre. Írásbeli feladatokat is kaptunk, egy részük szövegértelmező gyakorlat volt, a másik részük pedig szövegjelölés. Erre a módszerre az iskolai keretek között nem szokott hangsúly kerülni, lényege, hogy egy szövegrészletben be kell jelölni a hangsúlyos, hangsúlytalan szavakat és a szüneteket. A tapasztalat szerint ezt sok gyakorlással lehet elsajátítani. A Kárpát-medencei döntőn az írásbeli feladat kizárólag ilyen gyakorlatokból állt.

Az esemény nemcsak arról szól, hogy megmutatjuk a tudásunkat, nyelvérzékünket, hanem arról is, hogy vállaljuk magyarságunkat, nyelvünket, megmutathatjuk: fontos az, hogy magyarok vagyunk, és nyelvünk szépségét nem akarjuk elveszíteni. Részben a közös érdeklődésből fakadóan is sok barátság alakul ilyenkor, amelyek akár életre szólóak is lehetnek. Jómagam úgy éreztem, hogy egy nagy „családba” kerültem, befogadó, megértő és szerető emberek közé, akik az enyémhez hasonló céllal érkeztek. A verseny érdekessége, hogy a végén nem sorrendi helyezést érnek el a diákok, hanem különféle díjakat és elismeréseket kapnak, amelyek még inkább részvételre ösztönöznek. Iskolánkat, a Kolozsvári Református Kollégiumot ketten képviseltük, Tárkányi Anna a 12. A, jómagam a 9. A osztályból. Erdélyből összesen kilencen vettünk részt a Kárpát-medencei döntőn, ahol Anna különdíjat kapott.

Óriási élmény volt eljutni Győrbe, nemcsak életre szóló emlékeket, de rengeteg barátot szereztem, és sokat tanultam, fejlődtem. Rendkívüli verseny volt, rendkívüli emberekkel, rendkívüli helyen.