Start a Hidroelectrica- részvényeknek

Start a Hidroelectrica- részvényeknek
Elkezdődött szerdán a kereskedés a Hidroelectrica részvényeivel, miután tőzsdére vezették a legnagyobb hazai energiavállalatot. A Bukaresti Értéktőzsde történetének legnagyobb eddigi részvényjegyzéséről a politikusok sem maradtak el, akik egyhangúan az esemény történelmi jelentőségét hangsúlyozták, illetve a tőkepiac megerősödését, új befektetők megjelenését várják. A Hidroelectrica 20 százalékos csomagjának tőzsdére vitelével egy tíz éves történet végére került pont.

A kormány már 2013-ban tervezte tőzsdére vinni az energiavállalat kisebbségi részvénycsomagját, de ezt folyamatosan elhalasztották. Késleltette a folyamatot, hogy a szociáldemokraták leállították az állami vállalatok privatizációját. Mindez nem akadályozta meg most Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnököt, hogy részt vegyen a H2O tőzsdei jelképet viselő Hidroelectrica részvényeinek a piacra dobásakor. A kormányfő elmondta, ez a történelmi pillanat igazolja, hogy az állam tulajdonában levő vállalatok is képesek jó teljesítményre.

Ciolacu szerint a Hidroelectrica tisztességes áron szolgáltat elektromos áramot, és megvédi a fogyasztókat az energiaválságtól. Hangsúlyozta, a „Hidroelectrica a román állampolgároké és az is marad”, jelezve, hogy az állam a továbbiakban is meg fogja őrizni a 80 százalékos tulajdonrészét a vállalatban. Leszögezte: a kormány támogatni fogja a Hidroelectrica zöldenergia-ágazat fejlesztésére irányuló ambiciózus tervét. Emlékeztetett arra, hogy ezek a beruházások csökkenteni fogják az Oroszországtól való energiafüggőséget.

A NATO-csúcson tartózkodó Klaus Iohannis államelnök tanácsadója által tolmácsolt üzenetében kifejtette, hogy a Hidroelectrica részvényeinek tőzsdei bevezetése gazdasági, pénzügyi és befektetési előnyökkel jár hazánk számára. Emlékeztetett, hogy a Bukaresti Értéktőzsde piaci kapitalizációja már meghaladta a 200 milliárd lejt, a befektetők száma pedig az elmúlt években több mint 2,5-szeresére nőtt. Emellett a már jegyzett tíz energia- és földgázipari vállalat piaci kapitalizációja meghaladja a 70 milliárd lejt, ami a teljes piac egyharmadát teszi ki. „Ezeknek az adatoknak az alakulása a leghatározottabb üzenete annak, hogy Románia nyitott a befektetők felé, ismeri a stratégiai és gazdasági érdekeit, és képes fontos regionális szereplővé válni a tőkepiacon és az energiaágazatban egyaránt” – fogalmazott Iohannis.

Nicolae Ciucă szenátusi házelnök, volt kormányfő elmondta: büszke arra, hogy miniszterelnöki mandátuma idején maga is hozzájárult a Hidroelectrica tőzsdei bevezetéséhez. Úgy értékelte, a vállalat részvényeinek jegyzése az elmúlt évek legjobban várt tőzsdei eseménye volt Bukarestben. Felidézte, hogy tavaly több mint 9 milliárd lejes bevétele, illetve több mint 4 milliárd lejes nyeresége volt a Hidroelectricának, amely 2030-ig több mint 7 milliárd euróra becsült beruházásokat tervez.

Két órával a piacra dobása után egy részvény értéke 114,7 lej volt, ami 10 százalékkal több a 104 lejes indulóárhoz képest. A növekedés következtében a Hidroelectrica értéke meghaladta az 51 milliárd lejt, vagyis a 10 milliárd eurót.  (B. T.)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Európai Unió (EU) országaiban élő csaknem 20 millió gyermek volt kitéve tavaly a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatának; az uniós tagországok közül Romániában volt a legmagasabb az arányuk – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.
Gazdaság