Sofőrök drogtesztje: elhalasztják a szabálysértők felfüggesztését

Marcel Ciolacu belátta, hogy méltánytalanság történt

A gépkocsivezetők szerint a drogtesztek sok esetben hamis eredményt mutattak FOTÓ: POLIȚIA CAPITALEI/FACEBOOK
Azt követően, hogy a civil társadalom felhördült, Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, felfüggesztik azt a rendeletet, amely alapján a forgalmi rendőrök felfüggesztették a sofőrök hajtási jogosítványát, amennyiben nem voltak hajlandók alávetni magukat a kék ruhások által végzett gyorstesztnek, hanem vérvizsgálatot kértek a drogok kimutatására. A gépkocsivezetők sok esetben arra panaszkodtak, hogy a drogtesztek hamis eredményt mutattak, ennek alapján pedig felfüggesztették a hajtási jogosítványukat. Azt is felháborítónak tartják, hogy az általuk megkérdőjelezett drogtesztet követő vér- vagy toxikológiai vizsgálat eredményét csupán hetekkel, hónapokkal később közlik velük, mindaddig viszont a hajtásijukat felfüggesztik. A kérdésben a declic.ro aláírásgyűjtést kezdeményezett, a Legfelsőbb Igazságügyi Orvosi Tanács sajtóközleményt bocsátott ki, a civil társadalom pedig tüntetésre készül.

Közfelháborodást váltott ki a kormány által nemrég elfogadott, a KRESZ-t módosító 84-es számú sürgősségi rendelet, amely egyrészt lehetővé teszi, hogy a polgármesteri hivatalok által kihelyezett és működtetett térfigyelő kamerák által rögzített és a forgalmi rendőrség rendelkezésre bocsátott videófelvételek alapján megbüntessék a szabálytalanságokat elkövető gépkocsivezetőket; másrészt felfüggesztené azoknak a sofőröknek a hajtási jogosítványát, akik nem hajlandók alávetni magukat a rendőrök által végzett gyorstesztnek, hanem vér- vagy toxikológiai vizsgálatot kérnek a pontos kimutatáshoz. A vér- és toxikológiai vizsgálatok elvégzése és eredményének közlése napokat, heteket, sőt hónapokat vesz igénybe, ez idő alatt a gépkocsivezető nem használhatja járművét. Jogvédő szervezetek ezt alkotmányellenesnek minősítik, lévén, hogy súlyosan korlátozza az egyénnek a szabad mozgáshoz való jogát.

Igazságügyi orvosszakértők: visszaélések történhetnek

Az intézkedés ellen a Legfelsőbb Igazságügyi Orvosi Tanács (CSML) is tiltakozik. A szakmai szervezet képviselői közleményt adtak ki, amelyben arról tájékoztatnak, hogy senki nem kérte ki a véleményüket a jogszabály elfogadása előtt. Közlik: ezzel több ponton sem értenek egyet, mert rossz fényben tünteti fel az igazságügyi orvosi szakmát, és alapvető alkotmányos jogokat sért.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a kormány sürgősségi rendelete felsorolja azokat az eseteket, amikor a közlekedési rendőr köteles felszólítani a járművezetőt az alkohol- vagy drogteszt elvégzésére, ugyanakkor a jogszabály szövege lehetővé teszi, hogy a rendőr más esetekben is felszólítsa a járművezetőt a teszt elvégzésére, ez pedig visszaélésekhez vezethet, a megfogalmazás ugyanis túl általános és megengedő. 

Közönséges gyógyszerek: pozitív drogteszteredmény

A CSML ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a rendkívüli érzékenységű tesztek nagyon kis mennyiségű, passzív mechanizmus útján a szervezetbe kerülő (például egy másik személy által szívott marihuánás cigaretta füstjének belélegzésével) pszichoaktív anyagokat is kimutatnak, amelyeknek ugyan nincs klinikai hatása, viszont a gyors- vagy laboratóriumi teszt pozitív eredményt adhat. 

„Néhány pszichoaktív anyag, rendkívül kis mennyiségben, az élelmiszerekben is fellelhető, klasszikus példa erre a mák, amely végtelenül kis mennyiségű ópiátot tartalmaz, klinikai hatás nélkül, de pozitív toxikológiai tesztekhez vezethet” – írják a szakemberek. 

Az igazságügyi orvos­szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy számos közönséges gyógyszer tartalmaz olyan anyagokat, amelyek pozitív toxikológiai tesztet eredményezhetnek, még ha koncentrációjuk nem is befolyásolja a vezetési képességet. 

„Például a kis mennyiségben köhögéscsillapítóként használt kodein opioidpozitív. A köhögéscsillapítóként használt mennyiségnek nincs hatása a vezetési képességre” – magyarázzák az orvosok.

A CSML szerint a jogszabály nem alapoz semmiféle hosszú távú pénzügyi hatáselemzésre, és nem veszi figyelembe a világ toxikológiai fórumainak ajánlásait, amelyek célja egységes, regionális központok létrehozása, amelyek biztosítják a reprodukálhatóságot, a minőséget, a vizsgálatok folyamatosságát, ezáltal a költségek csökkentését.

Politikai vihar

A civil társadalom által kezdeményezett tiltakozáshullámnak politikai fejleménye is lett: a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyenesen rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kérte annak érdekében, hogy a jogszabályt töröljék vagy kiigazítsák. 

Ugyanakkor az ellenzéki politikai párt Cătălin Predoiu belügyminiszter azonnali leváltását követeli. Azt állítják: a sürgősségi kormányrendeletet ki kell javítani, jelenlegi formájában ugyanis „drogosokként” kezeli a cukorbetegség miatt kezelés alatt álló sofőröket, illetve azokat a járművezetőket, akik olyan gyakran használt gyógyszer bevételét követően ültek a volánhoz, mint a Paracetamol, a Parasinus vagy a Nurofen.

„A Ciolacu-kormány felelőssége, hogy a tesztelési szabályok megváltoztatása előtt szerezze be a tesztek feldolgozásához szükséges felszereléseket, és biztosítsa a személyzetet ehhez a munkához” – írják a közleményben. 

Emanuel Ungureanu USR-s parlamenti képviselő hangsúlyozta, jómaga már tavaly novemberben felhívta a figyelmet, hogy a járművezetőkön végzett drogtesztek sok esetben fals pozitív eredményt adnak, aminek nyomán bűnözőként kezel az állam tisztességes embereket, akik jogosítvány nélkül maradnak, és büntetőeljárás indul ellenük.

Ciolacu visszatáncol

A tényekkel szembesített miniszterelnök meglepődött a hallottakon. Azt nyilatkozta: A 48 és 72 óra közötti lenne az észszerű időtartam a vérvizsgálatok elvégzésére. 

„Úgy tudom, ha két Nurofen fájdalomcsillapítót vesz be valaki ebben a melegben, akkor pozitív lehet a drogteszt. Ha a vérvizsgálatot 48 órán belül elvégeznék, nem számítana katasztrófának két napig engedély nélkül maradni” – mondta Ciolacu.

Elismerte: jelenleg nincs elég igazságügyi orvosszakértői laboratórium és humán erőforrás a temérdek toxikológiai teszt elvégzésére, így a vizsgálatok akár négy hónapig is eltarthatnak. 

Ciolacu tudatta: egy felszerelés körülbelül 300 ezer euróba kerül, ami megítélése szerint egy Románia méretű országnak nem jelent rendkívüli kiadást, ezért majd ezek beszerzését követően következik a törvény alkalmazása. Ezzel azt szuggerálta, hogy a jogszabály alkalmazását felfüggesztik vagy elhalasztják.

Mindemellett a Declic civil szervezet aláírásgyűjtést és tüntetést szervez. Utóbbit csütörtökön, július 11-én a kormány székhelye előtt tarják. Azt állítják, eddig 175 ezer aláírást gyűjtöttek a jogszabály visszavonására. Tudatták: a petíció elindítása utáni első 24 órában 70 ezren már ki is töltötték az online űrlapot.