Rendőrség: csak pozitív vérvizsgálat esetén indul eljárás a sofőrök ellen

Nem indul azonnal büntetőeljárás azok ellen a gépkocsivezetők ellen, akiknek pozitív lesz a drogtesztjük, erre csak azután kerül sor, hogy a vérvizsgálat eredménye igazolja a tiltott szer jelenlétét a szervezetükben – hangsúlyozta szombati közleményében a Román Rendőrség.

A tájékoztatásban leszögezték, a Drager5000 szondával végzett tesztelést követően a rendőrök jegyzőkönyvet írnak, amely az illetékes őrsön marad mindaddig, amíg a törvényszéki orvostani intézet elküldi a vérvizsgálat eredményét (legtöbb 72 óra). Negatív eredmény esetén az ezt igazoló iratot a többi dokumentummal együtt továbbítják az ügyészségnek, amely lezárja a procedúrát, tehát nem indul büntetőeljárás a sofőr ellen. Ha a vérvizsgálat eredménye pozitív, a rendőrség által kapott dokumentáció alapján az ügyészség megkezdi a büntetőeljárást az érintett gépkocsivezető ellen. A jogosítvány 72 órára történő bevonása a közúti közlekedést érintő potenciális veszély elhárítását szolgálja – magyarázták.

A közleményben arról is beszámoltak, hogy a Román Rendőrség vezetősége pénteken újabb távértekezletet tartott a megyei rendőrfőkapitányok, a közlekedésrendészeti osztályok vezetői és a rendőrségi szóvivők részvételével, és ismét áttekintették az új törvényi előírásokat.

A kormány múlt héten módosította a közlekedésbiztonságról szóló 84-es számú sürgősségi rendeletét, az új előírások hétfőn léptek életbe. Ezek értelmében ha a vérmintán végzett laborvizsgálat eredménye negatív vagy nem készül el 72 órán belül, a sofőr visszakapja a pozitív alkohol- vagy drogteszt vagy a tesztelés megtagadása miatt bevont jogosítványát. A 72 napos határidőt a vérminta levételétől számolják.