Saját elnökjelöltet állítanak a liberálisok – Ciucă alázatra intette Ciolacut

Pénteki tanácskozásán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) úgy döntött, hogy saját jelöltet indít az államelnök-választáson - jelentette be Nicolae Ciucă. A Brassópojánán tartott ülés után a pártelnök a sajtónak elmondta, hogy a megyei szervezetek vezetőinek részvételével tartott értekezleten elemezték a június 9-i választások eredményeit és a következő idei választások kilátásait.

Emlékeztetett arra, hogy a PNL a vasárnapi választásokon 2,5 millió szavazatot szerzett, a támogatottsága pedig több mint 30 százalékos volt.

Ciucă közlése szerint a tanácskozás résztvevői egyöntetűen támogatták, hogy a PNL indítson saját jelöltet a szeptemberre tervezett államelnök-választáson. Hozzátette, hogy a liberálisok továbbra is részt vesznek a kormányban, és reméli, hogy a koalícióban 'ugyanaz az őszinte hozzáállás és politikai partnerség' érvényesül, mint eddig.

A PNL elnöke szerint az államelnök-választással kapcsolatban már csak az oktatási folyamatra gyakorolt hatását kellene tisztázni, mivel a lebonyolítása egybeesik az új tanév kezdetével. Ciucă arra a kérdésre reagált, hogy módosulhat-e az államelnök-választás időpontja, miután Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken többször is egyértelműsítette: a kormány nem fog módosítani a koalícióban korábban egyeztetett dátumon.

Válaszában kifejtette, hogy a PNL-nek nincsenek hátsó szándékai, az időpont módosítását több szülőtől kapott visszajelzések alapján tartják indokoltnak. 'A szülők felvetették, hogy közelednek a képességvizsgák, és egyes iskolákban még nem indult újra a tanítás' - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy miként képzeli el a koalíció működését, ha Marcel Ciolacuval ellenfelek lesznek az államelnök-választáson, Ciucă kijelentette: nem számít fennakadásokra. “Olyan ellenjelöltek vagyunk, akik (...) tiszteletben tarják a kormányzati viszony, a koalíción belüli politikai viszony szabályait” - jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy a vasárnapi választásokon a PSD és a PNL versengett egymással, mégis működött a közös kormányzás. 

Ciolacu nyilatkozatára reagálva, miszerint a PSD megnyerte a választésokat, Ciucă a sajtónak kifejtette: politikustársának büszkesége jogos, de ennek szerinte úgy kellene megnyilvánulnia, hogy “emelt fővel”, nem pedig “fennhordott orral” áll a választók elé.

A liberálisok elnöke rámutatott, hogy a két kormánypártnak a megyei tanácsosi listákra leadott szavazatok szerinti eredménye között mindössze öt százalékpontos különbség van, és a PNL a PSD-nél több polgármesteri tisztséget szerzett.

Kijelentette, hogy a liberálisok valamivel több mint 30 százalékos támogatottsága nem tekinthető rossz választási teljesítménynek. “Úgy vélem, hogy kiegyensúlyozottságra és egy kis alázatra lenne szükség, amikor mások eredményeiről beszélünk” - fogalmazott.