Predoiu: Elena Udrea a bolgár hatóságok őrizetében van, és bíróság elé fogják állítani

Predoiu: Elena Udrea a bolgár hatóságok őrizetében van, és bíróság elé fogják állítani
Elena Udrea jelenleg a bolgár hatóságok őrizetében van, és bíróság elé fogják állítani - jelentette ki pénteken az igazságügyi miniszter. Cătălin Predoiu a sajtónak elmondta, az általa irányított tárca nem érintett a kiadatási eljárásban.

A Román Rendőrség közlése szerint a volt turisztikai minisztert a bukaresti és a szófiai belügyminisztérium együttműködése révén fogták el. Átadása a román hatóságoknak folyamatban van.

Elena Udrea csütörtök reggel a giurgiui határátkelőnél hagyta el az országot. A volt miniszter ellen körözést adtak ki, mert csütörtökön hat évre börtönbe kellett vonulnia, ám a rendőrök nem találták otthonában.

A fővárosi rendőrséget csütörtökön értesítette a legfelsőbb bíróság arról, hogy elő kell állítaniuk három, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt személyt, két férfit és egy nőt. A két férfit bekísérték a börtönbe, ám a nőt nem találták az otthonában és más ismert lakcímén, ezért körözést adtak ki ellene.

A közlemény szerint a rendőrség délután fél 4 körül értesült arról, hogy Elena Udrea a reggeli órákban elhagyta Romániát, még mielőtt megszületett a jogerős ítélet a büntetőperében. A rendőrség emlékeztetett arra, hogy az ítélet kihirdetése előtt Udrea ellen semmilyen korlátozó intézkedés nem volt érvényben, így jogában állt elutazni az országból.

A bíróság döntése nyomán a Román Ökölvívó Szövetség volt elnökének, Rudel Obrejának öt évre, Tudor Breazunak (Elena Udrea nanai birtoka gondnokának) pedig 3 évre kell börtönbe vonulnia. A többi vádlottat korábban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, Ion Ariton volt gazdasági minisztert pedig felmentették a vádak alól.