Politikai hátszelű országos ingatlanbotrányról rántották le a leplet

kep
Laura Vicol az alsóház jogi bizottságának elnöki tisztségéről lemondott, de képviselői mandátumát megtartotta
Lemondott a múlt héten Laura Vicol, a Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője az alsóház jogi bizottságának elnöki posztjáról. A politikus azt követően vált meg a funkciótól, hogy kiderült, férjének vállalkozása, az ország egyik legismertebb ingatlanfejlesztő cége, a Nordis hatalmas botrányba keveredett, miután cég ellen fizetésképtelenségi eljárás indult, számos jóhiszemű vásárló pedig hoppon maradt. Kifizették ugyanis részben előre a tervezett lakásokat, de azok nem épültek meg. Ez az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztői botrány, amely politikai befolyással rendelkező üzletemberek illegális tevékenysége miatt fajulhatott el idáig.

A Bukaresti Törvényszék október 7-én döntött a Nordis elleni fizetésképtelenségi eljárás elindításáról, amelyet a vállalat vitat, és fellebbezést nyújtott be ellene, illetve kérte, hogy függessze fel a bíróság a törvényszék döntését. A befektető csak október elején ismerte el először, hogy anyagi nehézségekkel küszködik, hiszen egyezségi eljárást kért az ügyfelekkel, amit akkor szoktak kérni, amikor egy vállalat anyagi helyzete meginog. A fizetésképtelenségi eljárásról azt követően döntött a törvényszék, hogy az ország több részén, így például Kolozsváron, Gyulafehérváron, de Fekete-tenger parti Mamaián is számos vásárlót becsapott a cég, hiszen bezsebelt tőlük összesen több millió eurót, és egyeseket közülük immár három-négy éve hiteget azzal, hogy majd megépíti a megígért lakásokat. A Recorder oknyomozó portál által feltárt információk szerint a hitelezők több millió eurót követelnek a bíróságon a vállalattól, de nagy kérdés, hogy valaha látni fogják-e még a pénzüket, hiszen a fizetésképtelenségi és csődeljárási ügyletek általában azzal végződnek, hogy egy vállalat csődbe megy, a hitelezők pedig soha többet nem látják pénzüket, de azt a javat vagy szolgáltatást sem kapják meg, amire befizettek. 

A Recorder hírportál által bemutatott információk szerint a magát Románia egyedüli ötcsillagos szállodai és lakóparki ingatlanfejlesztőjeként reklámozó cégcsoport egyes lakásokat kétszer is eladott, vagyis különböző személyekkel vagy jogi személyekkel kötöttek szerződést, de ezek mostanig nem épültek meg. A vállalat próbálja hárítani a felelősséget, és azt akarja elhitetni a közvéleménnyel, hogy a cég anyagilag stabil, a megkötött szerződések érvényesek és a vásárlók meg fogják kapni jussukat, de egyre kevesebben hisznek már ebben. Mamaián például egy lakóparknak csak egy részét építették meg, és a már elkészült lakásokat sem adták át az arra jogosultaknak, hanem e helyett kiadták bérbe turistáknak. Az egyik oknyomozó újságíró például így bérelt ki egy éjszakára egy lakást, és fizetett érte 250 eurót.

Tény, hogy nem kis befektetőkről van szó, hanem befolyásos személyekről, hiszen a Nordis grandiózus ingatlanprojekteket, luxusszállodákat és lakóparkokat ígért Románia legfontosabb helyszínein, amelyeket nemzeti jelképekkel, illetve számos román sportoló és híresség támogató kampányával reklámozott. Pedig a sajtó már 2021-ben jelezte, hogy a vásárlók által aláírt szerződések – amelyek csak ígéretet tartalmaztak az eladásra, tehát nem tényleges adásvételi szerződések voltak – számos problémát foglalnak magukban. Olyan emeleti lakásokat is árultak, amelyek gyakorlatilag nem voltak belefoglalva a kivitelezési projektbe, tehát a tervek szerint a szóban forgó emeleti lakás nem volt belefoglalva az engedélyezett kivitelezési dokumentumba. Persze, a jóhiszemű vásárló mit sem tudott erről. Egyesek akár 95 ezer vagy 50 ezer eurót is kifizettek, hiszen az ingatlanfejlesztő azzal hitegette az ügyfeleket, ha kifizetik előre a lakás értékének  95 százalékát, akkor kedvezményben részesülnek. Volt olyan is, aki odaadta az összes megtakarított pénzét abban a reményben, hogy egy jó helyen levő, értékes, új lakást vásárol.     

A Nordis Management részvényesei Răzvan Ciorbă, Laura Vicol PSD-s parlamenti képviselő férje, valamint a Mapp Development és Emanuel Gheorghe Poștoacă, akik a forrás szerint a részvények 46–46 százalékát birtokolják. A sors iróniája, hogy a jogi bizottság elnökeként Vicolnak lehetősége volt befolyásolni a törvényalkotási folyamatot, ezért is vált kényelmetlenné a politikus személye, akire minden bizonnyal pártja is nyomást gyakorolt, hogy lemondjon, hiszen közel vannak a választások. A Recorder nyomozása több politikai kapcsolatokkal rendelkező személyt idéz, köztük Traian Băsescu volt elnök lányát, Ioana Băsescut, aki közjegyzőként olyan szerződéseket parafált, amelyeket egyidejűleg kötöttek ugyanannak a lakásnak az eladásáról. Elég egyértelmű tehát, hogy a Nordis komoly politikai hátszéllel is rendelkezett, noha Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök kijelentette, hogy pártjának nem volt semmi köze a Nordis céghez. S hogy mennyire befolyásos cég volt, jól mutatja, hogy a Román Labdarúgó Szövetséggel is megállapodása volt, amelynek értelmében a labdarúgó élvonalbeli mérkőzések bíróinak a mezén is megjelent reklámként a cég neve. Vicol lemondott ugyan a képviselőház jogi bizottságának elnöki posztjáról, de mandátumát megtartotta, amely amúgy is le fog járni december végén. Az viszont továbbra sem világos, hogy a pórul járt vásárlók mikor és hogyan kapják vissza pénzüket, mert a megígért lakások megépítésében aligha reménykedhetnek.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
Heves vitát váltott ki kormányzati szinten a helyreállítási alapok (PNRR) felhasználásának körvonalazódó fiaskója. A nagykoalíciót alkotó szociáldemokraták és liberálisok egymást vádolják amiatt, hogy nem végezte el Románia a Brüsszellel szemben vállalt feladatait. Az elkeserítő az, hogy a 29 milliárd euróból eddig 9,4 milliárd eurót hívott le az ország, az összeg kétharmadát pedig a következő két évben kellene felhasználni, ami aligha fog sikerülni.
Belpol