INSCOP – Geoană és Boc a legbizalomra méltóbb politikus

A bizalomgerjesztő Geoană
Mircea Geoană NATO-főtitkárt övezi a legnagyobb bizalom a politikusok közül, őt Emil Boc kolozsvári polgármester követi a toplistán, majd a sorrend a politikai életből kivonult Victor Pontával folytatódik. Az ismertség tekintetében viszont Ponta vezet, őt a botrányos viselkedésével híressé-hírhedté vált Diana Șoșoacă követi – derül ki a News.ro portál megrendelésére készült INSCOP-felmérésből, amelyet a Hotnews idéz.

Mircea Geoană vezeti a bizalmi rangsort, a megkérdezettek 37 százaléka válaszolta azt, hogy eléggé, illetve nagyon bízik a NATO főtitkár-helyettesében. Őt követi Emil Boc 36,3-os bizalmi indexszel, Victor Pontában pedig a válaszadók 24,9 százaléka bízik eléggé, illetve nagyon. A rangsor Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnökkel folytatódik (24 százalék), majd Nicolae Ciucă liberális pártelnök (20 százalék), George Simion, a szélsőségesen nacionalista AUR-vezér (19,8 százalék) és Diana Șoșoacă szenátor (18,5 százalék) következik. Dacian Cioloșban (REPER) a megkérdezettek 15,8 százaléka bízik eléggé és nagyon, a szociéldemokrata Mihai Tudosében 13,5 százalék, Cătălin Drulăban (USR) pedig 9,5 százalék.

A politikusok ismertségére vonatkozó mérések szerint Victor Pontáról majdnem mindenki hallott, a megkérdezettek 96,4 százaléka válaszolta ezt. Őt követi Diana Șoșoacă (95 százalék), Marcel Ciolacu (92 százalék), Emil Boc (90,9 százalék) és Mircea Geoană (89,1 százalék). További sorrend: Dacian Ciolos (84,5 százalék), George Simion (82,8 százalék), Nicolae Ciucă (82,6 százalék), Mihai Tudose (54,8 százalék) és Cătălin Drulă (46,7 százalék).

„Az adatok arra világítanak rá, hogy a megkérdezettek azt a két személyt tüntetik ki leginkább bizalmukkal, akik nem vesznek részt közvetlenül az országos politikában, nevezetesen: Mircea Geoană NATO főtitkár-helyettest és Emil Boc-ot, Kolozsvár polgármesterét. Ők ketten több mint fél éve állnak a rangsor élén, ami általában a politikai elittel való elégedetlenséget tükrözi, hiszen az ellenzéki pártok vezetői sem tudnak magas bizalmi szintet elérni” - mondta Remus Ștefureac, az INSCOP Research igazgatója.