Petőfi vígeposzából készült előadással lép fel a Double Rise-on a beregszászi színházi társulat

Petőfi vígeposzából készült előadással lép fel a Double Rise-on a beregszászi színházi társulat
A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának tagjai a háború miatti kényszerű magyarországi tartózkodásuk alatt is folytatni kívánják tevékenységüket, így született meg az ötlet, hogy vándor-előadást készítenek, amelyet szerte a Kárpát-medencében játszani tudnak – olvasható a szervezők közleményében.

„A választás Petőfi Sándor méltán híres A helység kalapácsa című vígeposzára esett, ezzel is hangsúlyozva, hogy a nehéz helyzeteken leginkább a humor segíthet át” – írják, kiemelve: az előadás semmilyen szempontból nem szokványos, külön meglepetésül szolgál, hogy a színpadon megjelenik Petőfi Sándor alakja is, akit ifj. Vidnyánszky Attila játszik.

A közlemény úgy fogalmaz: a torockói Double Rise fesztivál – amely az erdélyi fesztiválpaletta kulturálisan legszínesebb helyszíne – irodalmi és színházi produkciókat is felvonultató kínálatában kétségkívül az egyik legizgalmasabb esemény lesz a beregszásziak előadása. „A fesztivál így kíván nyíltan szolidaritást vállalni az Ukrajnában dúló háború kárvallottjaival, miközben Petőfi darabjának vendégül látásával a költő születésének közelgő kétszázadik évfordulójára is felhívják a figyelmet” – írják.

Amint a Nemzeti Színház honlapján az előadás leírásában olvasható: Szemérmetes Erzsók és annak „ötvenötéves bájai” körül forog Petőfi Sándor falusi „eposza”, ott legyeskedik a hölgy körül Fejenagy, a kovács, vagyis a „helység kalapácsa” és a lágyszívű kántor – szabad színház és derű, groteszk jelenetek és álpatetikus hangvétel. „A mű minden bája és humora mellett ez az előadás a beregszászi társulatról is szól, arról, hogy a színház kapaszkodó, a túlélés eszköze. Nem hangoljuk át Petőfi művét, de abból indulunk ki, hogy ennek a társulatnak a tagjai a háború miatt most itt ülnek bőröndjeiken, és nem lehetnek otthon. A színen megjelenő Petőfi az Útilevelek kárpátaljai passzusaiból idéz, és hazagondolunk… Játékos, szabad színházat kínálunk, ezzel az előadással csatlakozva a Petőfi-emlékévhez, amelyben a költő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük” – írják.  

Szereposztás: Fejenagy, a helyi kovács, azaz a helység kalapácsa – Szabó Imre; Erzsók asszony, a „szemérmetes” kocsmatulajdonos – Gál Natália; Erzsók asszony eladósorban lévő lányai – Cséke Adrienn, Mónus Dóra; a helybeli „lágyszivü" kántor – Sőtér István; Bagarja úr, a csizmakészítő, a „béke barátja” – Szilvási Szilárd; Harangláb, a „fondor lelkületű egyházfi” – Jakab Tamás e.h.; Vitéz Csepü Palkó, az istállósfiú, azaz „a tiszteletes két pej csikajának jókedvű abrakolója” – Ferenci Attila; Márta, a kántor ,,amazontermészetü" felesége – Fornosi D. Júlia; Petőfi, Bíró – ifj. Vidnyánszky Attila; Kisbíró – Séra Dániel e.h.; hercegek, grófok, válogatott cigánylegények – Orosz Ibolya, Orosz Melinda, Vass Magdolna. Rendező Vidnyánszky Attila, színpadkép és látvány ifj. Vidnyánszky Attila.

Az előadást augusztus 13-án, szombat este hét órától tekinthetik meg a fesztiválozók a Kriza Színházi és Irodalmi Udvarban.

(Borítókép: Jelenet A helység kalapácsa című előadásból. Fotó: Eöri Szabó Zsolt)