Pénzügyminiszter: olcsulhat az üzemanyag

Pénzügyminiszter: olcsulhat az üzemanyag
Megállapodás született a koalícióban arról, hogy korlátozott ideig ötven százalékkal csökkentsék az üzemanyagok jövedéki adóját, aminek köszönhetően több mint 1 lejjel olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a töltőállomásokon - számolt be ma a Facebook-oldalán a pénzügyminiszter.
Adrian Câciu szerint az intézkedést jómaga javasolta a kormánypártok vezetőinek tanácskozásán, és a kormány a továbbiakban egyeztet róla az Európai Bizottsággal és az üzemanyag-forgalmazókkal. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez csak egyike azoknak az intézkedéseknek, amellyel a koalíció csökkentené az energiaárakat és az év elejétől megnövekedett inflációt.

A szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu hétfőn az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről elmondta: szerinte a szakértőknek kell választ adniuk arra kérdésre, hogy ez az intézkedés valóban csökkenti-e majd a tankolás költségeit.

A politikust hétfőn a parlamentben újságírók szembesítették azzal, hogy a gázolaj literének ára már meghaladja a 7 lejt. Ennek kapcsán kifejtette, az üzemanyagárakat a jövedéki adó csökkenésével is lehet mérsékelni, de tekintettel arra, hogy ez az állam bevételeinek csökkenésével is járna, a kormány a megmondhatója annak, hogy az idei költségvetési keret lehetővé teszi-e ezt az intézkedést.