Június 30-ig befagyasztanák az RCA árát

A pénzügyminisztérium javasolja, hogy hosszabbítsák meg június 30-ig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását; az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották - jelentette be Marcel Boloş tárcavezető.

A miniszter Facebook-bejegyzésében emlékeztetett, hogy az RCA árának befagyasztásáról szóló korábbi határozat - amely a 6,8 százalékos inflációval megnövelt 2023. februári szinten rögzíti az árakat - március 31-én hatályát veszti, és indokoltnak tartják az intézkedés meghosszabbítását június 30-ig. 

„Még mindig vannak problémák a gépjármű-felelősségbiztosítások piacán, amelyet a kereslet és a kínálat egyensúlytalansága jellemez” - érvelt. 

Hozzátette, ez továbbra is átmeneti megoldást jelent, hosszú távon a biztosítási piac szabályozásán javító törvénymódosításokkal lehet orvosolni a helyzetet.

Bejegyzésében a tárcavezető rámutatott, hogy az országban forgalomban levő 10 millió járműből 2023. december 31-én mindössze 7 milliónak volt érvényes biztosítása. 

„Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy egyetlen év leforgása alatt több mint 25 ezer baleset történik az országban” - tette hozzá.