Párizs 2024: Major Veronika bronzérmes női sportpisztolyban

Major Veronika, sportpisztoly
Szépen csillog a bronzérem is
Major Veronika nagyszerű teljesítménnyel, a döntő közben szétlövést is nyerve bronzérmet szerzett a női sportpisztolyosok szombati fináléjában a párizsi olimpián Chateauroux-ban.

A keszthelyiek klasszisa – aki légpisztolyban szintén döntős volt és ott nyolcadik lett – egészen fantasztikusan lőtt a pénteki 30 + 30 lövéses alapversenyben, amelyet 592 körös olimpiai csúcsbeállítással nyert meg, két körrel megelőzve a második indiai Manu Bhakert és néggyel az iráni Hanizseh Rosztamijant. A sportpisztoly döntőjében a légpisztolyétól eltérően nem a köreredményeket számolják, hanem pontokért lőnek a versenyzők. Minden 10,2 körnél jobb találat ér pontot. A fináléban rapid lövéseket adnak le a pisztolyosok, a döntő első szakasza pedig négy ötös sorozatból állt. A Chateauroux közelében álló Francia Nemzeti Lőtér nézőtere zsúfolásig megtelt a fináléra, amelynek első sorozatában Majornak közepesen sikerült a kezdés, két pontot ért csak el, amivel a hatodik helyen állt. A kicsit visszafogottabb nyitány után aztán Győrik Csaba tanítványának a második sorozatban csupán az első lövése nem volt sikeres, azt követően viszont sorozatban négy pont következett tőle, így a negyedik helyre lépett előre.

A magyar sportoló a második szakaszban elkapta a fonalat és lendülete a harmadikra sem tört meg, újra négy pontot ért el, ahogy a negyedikben is. A fináléban ugyanakkor nem csupán a magyar lövő remekelt, így Major 14 pontjával négyes holtversenyben állt a második helyen, míg mögötte ketten 13 ponttal következtek. A négy sorozat után a nyolcadik kiesett, majd innen minden ötös után a legutolsó.

Major az ötödik etapban tökéletes sorozatot lőtt, így immár egyedül állt a második helyen egy ponttal elmaradva a dél-koreai Dzsin Jangtól, mögötte pedig a francia Camille Jedrzejewski és a légpisztoly bronzérmese, az indiai Manu Bhaker következett egy pont lemaradással.

A hatodik sorozatban aztán Major Veronika kicsit megtorpant, az ötből két találata volt, ami után a kiesés veszélye nem fenyegette, de visszacsúszott a negyedik helyre, igaz, hátránya az éllovas dél-koreaival szemben sem volt óriási, csupán hárompontos.

A hatodik széria után már csupán öten folytatták a viadalt, Major számára pedig egyre kézzelfoghatóbbá vált az éremszerzés lehetősége, ez azonban nem nyomasztotta, legalábbis a folytatásban nyújtott teljesítményén nem látszott. A hetedik körben négy ponttal zárt, és negyedikként várta a folytatást.

A nyolcadik sorozatban már óriási volt a feszültség a teremben, a négy állva maradt pisztolyos számára az érem volt a tét és ez az eredményeken is meglátszott. Major, a dél-koreai és francia lövő három, az indiai pedig két pontot ért el, ami azt jelentette, hogy Bhaker és a keszthelyi pisztolyos azonos, 28 pontos eredménnyel állt a harmadik helyen, így szétlövés következett. Az elmúlt időszakban a finálékban kissé visszafogottabban teljesítő Major Veronika ezúttal nem remegett meg és négy pontot lőve legyőzte Bhakert, aki így a negyedik helyen végzett, a magyar pedig bebiztosította érmét.

Innentől már csak a medál színe volt a kérdéses számára, az végül bronz lett, mivel a kilencedik szakaszban szerzett három pontjával 31-gyel állt, aminél a végül szétlövésben győztes dél-koreai és a hazai lövő is kettővel jobb volt.

Major Veronika ezek után láthatóan boldogan ment ki edzőjéhez, Győrik Csabához, akitől egy nagy ölelés volt a jutalma a harmadik helyért. A keszthelyiek büszkesége húsz év után, Igaly Diána (skeet) athéni aranyát követően nyert olimpiai érmet magyar sportlövőként, egyúttal a párizsi magyar csapat hatodik dobogós helyét szerezte meg.

Eredmények, sportlövészet, női sportpisztoly: 1. Dzsin Jang (Koreai Köztársaság) 37 pont (szétlövés: 3–1), 2. Camille Jedrzejewski (Franciaország) 37, 3. MAJOR VERONIKA 31.

 

Karácsonyi süteményreceptekkel hangolt a döntőre

 

Különleges módon hangolódott Major Veronika szombaton a női sportpisztoly fináléjára.

„Karácsonyi süteményreceptekről beszélgettünk a döntő előtt” – árulta el a magyar sportlövészet húsz év után megszerzett első ötkarikás érmének a titkát az MTI-nek Győrik Csaba, a keszthelyi klasszis edzője. „Van egy kézikönyvem minden versenyzőről, így Veráról is és ez a 48/b fejezete, a karácsonyi sütemények. Neki most erre volt szüksége, így erről beszélgettünk.”

Major Veronika könnyes szemekkel érkezett a magyar újságírókhoz az eredményhirdetés után, és ő a siker egyéb fontos tényezőit emelte ki.

„Nem is lehetnék ennél boldogabb, talán akkor, ha előrébb végzek, de nem is mondok ilyet, mert ez is megríkatott” – nyilatkozta boldogan a 27 éves sportlövő. „Azért jöttem, hogy érmet nyerjek és ezt a célt a végletekig hajtottam magamban, végig ott voltam, csináltam és meglett az eredménye.”

A magyar olimpiai csapat hatodik érmét megszerző sportoló a fináléra térve elmondta, hogy kicsit visszafogottabban kezdett, de azok a lövései sem voltak rosszak, amelyek nem értek pontot.

„Sajnos voltak olyan sorozataim, amikor hiába lőttem tízest, nem lett találat, mert 10,2 körtől ér pontot a lövés. 10,0-k, 10,1-ek voltak, de nem hagytam, hogy ezek letörjenek. Hajtottam magam, hogy még jobb legyek, hogy a legjobb technikát hozzam ki magamból és mással ne törődjek” – idézte fel a döntőjét Major. „Nehéz olimpiai ciklusom volt, végig kellett versenyeznem a szezont a kvótáért, de ez az előnyömre vált. Éreztem, hogy benne lesz ez az eredmény a kezemben az olimpián.”

Major Veronika beszélt arról is, hogy a nyolcadik helyen zárt légpisztolyos döntő sokat segített neki abban, hogy ezúttal kiemelkedően tudott szerepelni.

„Nagyon sokat segített, hogy lőhettem 10 méteren a döntőben, mert megéreztem a pálya hangulatát, láttam a körülményeket, a fényeket, ami minden pályán más. Sokat jelentett számomra az is, hogy első helyen jutottam fináléba, sőt olimpiai rekordot (592 kör) állítottam be, aminek külön örülök” – jegyezte meg a magyar pisztolyos, aki azt is elárulta, hogy a fináléban az indiai Manu Bhaker elleni éremről döntő szétlövés előtt magabiztosnak érezte magát. „Az járt a fejemben, hogy odaállok, és még ötöt lövök, másrészt az, hogy itt az alkalom, hogy megszerezzem az érmemet. Tudtam, hogy szétlövésekben nagyon jó vagyok, ha kiélezett a helyzet én azt meg tudom oldani. Tudtam azt is, hogy az én akaratom fog érvényesülni és az lesz, amit én szeretnék.”

Győrik Csaba szintén azt emelte ki, hogy tanítványa a szétlövésekben szinte mindig jól teljesít és nyer, így akkor ő biztos volt az éremszerzésben.

„A döntő előtt, már a sütemények után ugyanazt láttam rajta, amit tegnap reggel az alapversenyt megelőzően, hogy az az elszántság és fókuszáltság van nála, ami kell. Ő technikailag a világ egyik legjobb lövője, úgyhogy én tök nyugodtam ültem a döntő alatt, igaz, a pulzusom 143 volt közben” – viccelődött a szakember. „Veronika mindent nagyon jól megcsinált és úgyis megoldotta, hogy én nem láttam a monitorját, nem tudtam milyen szórással, hova lő, így segíteni sem nagyon tudtam neki. Nagyon örülök az egész olimpiai szereplésének.”