Párbeszédet kezdeményezett a PNL a jobboldali pártokkal

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt nyilatkozta csütörtökön, hogy párbeszédet kezdeményezett a jobboldali pártokkal az államfő- és a parlamenti választásokról

Nicolae Ciucát arról faggatták az újságírók, hogy tárgyalóasztalhoz fog-e ülni Elena Lasconi USR-elnökkel, a Jobboldal Ereje nevű pártot vezető Ludovic Orbánnal és más jobboldali alakulatok vezetőivel, miután Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök Victor Pontával és Mircea Geoanával egyeztetett. A liberálisok elnöke azt válaszolta, pérbeszédet kezdeményezett a jobboldali erők összefogása érdekében, több egyeztetésük is volt a jobboldali pártok vezetőivel az elmúlt időszakban, és a nyári szünet után ezek folytatódnak. Ciucă elképzelhetőnek tartja, hogy „közös irányvonalat" találjanak az elnök- és a parlamenti választásokra.

Megkérdezték tőle azt is, hogy ha felmerült egy ilyen jellegű megállapodás lehetősége, még mérlegelik-e a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közös kormányzás folytatását a választások után? A PNL elnöke azt válaszolta, korai még jóslatokba bocsátkozni a választások eredményéről, de ha meg tudnak állapodni a közös jobboldali projektről, jobboldali kormány alakítására fognak törekedni.

Nicolae Ciucă rámutatott arra is, "meglehetősen logikusnak" tartja, hogy pártja államfő-miniszterelnök tandemmel vágjon neki a választásoknak. Arra a kérdésre, hogy Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök lesz-e a párt kormányfőjelöltje, Ciucă azt válaszolta, hogy a miniszterelnök-jelölt személyéről az alakulat vezetőtestülete fog majd dönteni.