Oviolimpia: mozgással közösségi élményt teremteni

A csapatok idén is négy versenyszámban mérettek meg (fotó: ROHONYI D. IVÁN)
Izgatott óvodások és lelkes óvó nénik látványa fogadott szerda reggel a Sonia Iovan sportteremben. Az átöltözés és előkészülés végére érkeztem meg, a gyerekek már nem bírtak magukkal, ugrándoztak és egymást biztatták. Az Oviolimpia idei, 11. kiadása ismét lehetőséget kínált Kolozsvár és környéke magyar óvodáinak, hogy könnyed, de mégis kompetenciafejlesztő eseményen találkozzanak, ismerkedjenek egymással, és kimozduljanak a megszokott környezetükből.

A vetélkedőn idén 21 óvoda 105 óvodása vett részt, 45 óvónő kísérte, biztatta őket. Az esemény zökkenőmentes lebonyolítását 29 önkéntes segítette, akik ezúttal négy országból érkeztek. A Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar (RTZK) hallgatói, valamint az European Solidarity Corps (ESC) német és olasz tagjai, akik épp Kolozsváron tartózkodnak. Lészai Lehel, a RTZK docense, a Csemete Alapítvány elnöke elmondta: az alapítványuk része az ESC-nek, a külföldi önkéntesek pedig egy együttműködésnek köszönhetően vannak most nálunk, és vettek részt az oviolimpia lebonyolításában.

A csapatok idén is négy versenyszámban mérettek meg, amelyek különböző képességeket mértek fel: akadálykikerülés, célba dobás, egyensúlyozás és futás. A gyerekek különböző korosztályokból érkeztek, így a kompetenciáik sem egyformák, a zsűri éppen ezért nem a teljesítményt díjazta, a csapatok nem minősítést, hanem jelzőt, titulust kaptak, így mindenki részesült nyereményben függetlenül attól, hogy volt-e nála gyorsabb versenyző. A versenyszámok értékelését idén négytagú zsűri végezte: Rácz Levente Zsolt városi tanácsos, Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő- helyettes, Szabó Gábor szaktanfelügyelő és Décsei Erika módszertanos óvónő. A zsűri nevében Kerekes Adelhaida köszöntötte a kicsiket, pedagógusaikat és a lelátón szurkoló szülőket. Felhívta a gyerekek figyelmét: ez egy játék, tehát az elsődleges feladatuk az, hogy érezzék jól magukat és szórakozzanak.

Ahogy tavaly, idén is a Diáknapok hangulatát idézte az a momentum, amikor a csapatok felvonultak. Miután mindenki elfoglalta a helyét, Bartha Éva vezetésével megkezdődött a zenés bemelegítő, amelytől a résztvevő ovisok még lelkesebbek lettek. Ezután a kezdő csapatok a rajtvonalhoz álltak és felkészültek az első versenyszámra, az akadálypályára. Óvónők, szervezők és önkéntesek szurkolásra buzdították a kicsiket, a mérai ovisok élen jártak ebben, tőlük volt hangos a sportterem, a többiek is követték őket a hajrázásban. A célba dobásban, az egyensúlyozásban és a stafétafutásban is biztatástól volt hangos az épület, a gyerekek, a versenyszámok mellett ebben is igyekeztek a maximumot nyújtani.

A megmérettetés után Péter Orsolya vezetésével kisebb táncházon, táncos foglalkozáson vettek részt, a gyerekek a maradék energiáikat levezethették népdalok és néptánc segítségével. A rövid buli után elérkezett a záró momentum: Lészai Lehel egyesével díjazta a csapatokat, mindenki saját érmet, oklevelet kapott és egy közös kupát, amelyet a csapatok az ovijukban kiállíthatnak majd.

A Csemete Alapítvány tizenegy éve tartó projektje idén is népszerűnek és sikeresnek bizonyult. Szabó Gábor a zsűri nevében hangsúlyozta, mennyire fontos a gyerekek számára ez a közösségi élmény, mindamellett, hogy számos kompetenciát fejleszt és próbára tesz. A sok izgalom és mozgás után a kis emberek és óvónőik pizzával zárták a délelőttöt, a jövő évi viszontlátásig.

Az eseményről készült fotóriportot ITT nézhetik meg.