ÖSSZEVONJÁK AZ EP-VÁLASZTÁSOKAT AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKKAL

Jóváhagyta a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL), hogy a június 9-i európai parlamenti választásokat vonják össze az eredetileg szeptemberre tervezett helyhatósági választásokkal. Döntöttek arról is, hogy az EP-választásokon a két párt közös listát állít, amelyet egy pártfüggetlen női jelölt vezet. Ez a választási szövetség azonban kizárólag az európarlamenti jelöltek megmérettetésére szól, a helyhatósági választásokon külön-külön indulnak. Szintén döntés született arról, hogy az elnökválasztást szeptemberben tartják, a parlamenti választásokat pedig decemberben. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője lapunknak elmondta: a választási menetrend nem hátrányos a szövetség számára, az RMDSZ készen áll a megmérettetésre a választásokon.

Szerda esti közös sajtóértekezletükön a két pártelnök egyetértett abban: a választások összevonása nagyobb jelenlétet eredményezhet az urnáknál, ami a demokráciát erősíti. Jelezték: a koalíciós egyeztetések tétje nem a tisztségek elosztása, hanem "a stabilitás biztosítása és a szélsőséges erők visszaszorítása. Kifejtették: az Európai Parlamentbe olyan képviselőket kell küldeni, akik távol tartják az Európai Uniót a szélsőséges ideológiáktól, ehhez a PSD és a PNL közös jelöltlistája jelentheti a járható utat. 

Elhangzott: mindenki számára egyértelmű, hogy a két nagy párt csak együttes erővel képes szembeszegülni a szélsőséges hullámmal. "Önmagában egyik politikai alakulat sem tudja felvenni ezt a harcot" . 

Marcel Ciolacu szerint a tét Románia stabilitása és az ország jövője. Emlékeztetett, hogy a PSD és a PNL hozott már ilyen politikai döntést, és ennek köszönhetően sikerült csatlakoznia az országnak az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. "Most két ugyanilyen fontos célkitűzésünk van: a schengeni térség teljes jogú tagjává válni ebben az évben, majd 2026-ban csatlakozni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez" - nyomatékosította.

Az ellenzéki pártok szerint a demokrácia "lábbal tiprását" jelenti, ha a játékszabályokat "menet közben", a voksolás előtt alig három hónappal módosítanák. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több ízben rendezett tüntetést a PSD és PNL székházaknál a választások összevonása ellen. Az összevonás tervét a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által két kisebb párttal közösen létrehozott Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) is bírálta, és úgy értékelte: a Romániát évtizedek óta vezető politikai osztályt csak hatalmának bebetonozása érdekli, és valójában nem a választásokat, hanem a két - különböző európai párcsaládban politizáló - román kormánypártot kéne végre "nyíltan összevonni".

Az RMDSZ készen áll a megmérettetésre 

“Készen állunk a megmérettetésre, azon vagyunk, hogy az erdélyi magyarság megőrizze képviseletét az Európai Parlamentben, az önkormányzatokban és a parlamentben, csak így tudjuk felvenni a harcot a fasiszta AUR ellen, így tudjuk megvédeni közösségünket. Számunkra a tét nem változott: erdélyi magyar érdek érvényesítése” – fogalmazott Csoma Botond.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a kormánypártok az elmúlt időszakban túl sokat beszéltek már hatalomtechnikai játszmákról, és az állampolgárokra egyáltalán nem jutott idő. "Pedig ennek az évnek településeink további fejlesztéséről és az Európai Unió jövőjéről kell szólnia, nem a politikai játszmákról. A nagy zajban azt gondolom, szükség van a józan és hiteles hangokra, és ezek vagyunk, leszünk mi" - fogalmazott a politikus.