Összeférhetetlenséggel vádolják Dominic Fritz temesvári polgármestert

Összeférhetetlenséggel vádolja Dominic Fritz temesvári polgármestert a román összeférhetetlenségi ügynökség (ANI) egy szerdán közzétett közleményében. Az elöljáró tagadta a vádakat és bejelentette: megtámadja a bíróságon az ANI döntését.

A közhivatalt viselő személyek vagyonosodását vizsgáló hatóság szerdai közleményében azt állítja, hogy Dominic Fritz még a 2020-as választási kampányban pénzt vett kölcsön egy magánszemélytől, majd polgármesterré választása után elöljáróként egy olyan cég javára írt alá önkormányzati okiratot, melyet az illető személy képviselt.

Az ANI szerint a 2020 novemberében hozott döntésével Fritz megszegte az összeférhetetlenségre vonatkozó román jogszabályokat, így a vádak beigazolódása esetén elveszítheti polgármesteri mandátumát, valamint három évre megfoszthatják a közhivatal viselésének jogától.

Fritz: abszurd döntés 

Dominic Fritz szerdán Facebook-oldalán reagált a vádjakra, abszurdnak nevezve az ANI döntését, melyet szerinte nem támasztanak alá tények. Bejelentette, hogy bíróságon támadja meg a döntést.

Mint írta, az illető magánszemély építész, és egy kliense számára készített elő egy övezeti városrendezési tervet (PUZ), melyet még elődje, Nicolae Robu látott el kézjegyével. Mielőtt azonban az ezzel kapcsolatos önkormányzati határozat a döntéshozó testület elé került volna, hivatalban lévő polgármesterként neki is alá kellett írni a dokumentumot.

Hangsúlyozta: az építész - aki a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) helyi önkormányzati képviselője - nem volt kedvezményezettje a PUZ-nak, ahogy jómaga sem látott egy lejt sem a tőle kölcsönkért pénzből. Mint mondta, a kért 25 ezer lejt azonnal visszaadta, amint a választási hatóság folyósította számára a kampányra szánt pénzt.

Dominic Fritz 2020-ban a szavazatok 54 százalékával lett Temesvár polgármestere. A június 9-i előrehozott romániai helyhatósági választásokon 49 százalékkal újrázott, így ősztől újabb négy évig ő áll a bánsági nagyváros élén. 

A Németországban született, romániai felmenőkkel nem rendelkező politikus egy hete jelentette be, hogy román állampolgárságért folyamodott.

(Fotó: Dominic Fritz Facebook-oldala)