Kérvényezte a román állampolgárságot Dominic Fritz

Kérvényezte a román állampolgárságot Dominic Fritz, Temesvár Németországban született, romániai felmenőkkel nem rendelkező polgármestere - jelentette be Facebook-oldalán a politikus.

A bánsági nagyváros élén ősztől már a második mandátumát töltő 41 éves politikus azt írta, hogy csütörtökön kérvényezte a román állampolgárságot, miután már teljesültek az ehhez szükséges feltételek.

Úgy fogalmazott, régóta úgy érzi, hogy része a romániai közösségnek, de a román útlevél megszerzése majd hivatalosan is igazolja ezt. "Jó és rossz oldalaival együtt szeretem Romániát, és hiszek a potenciáljában, veletek együtt akarom alakítani a sorsát" - írta bejegyzésében az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa.

Emlékeztetett arra, hogy 19 évesen érkezett Romániába, és örömét fejezte ki amiatt, hogy "fekete-erdei román-németként" lehet temesvári.

Dominic Fritz a németországi Lörrach településen született, 2003-ban járt először Romániában önkéntesként. Politológiát tanult Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában.

2016 és 2019 között Horst Köhler német államfő tanácsadója és kabinetfőnöke volt. Ez idő alatt is évente többször visszatért Temesvárra különböző szociális és kulturális projektek miatt, majd lakást vásárolt a városban.

A politikával 2017-ben kezdett foglalkozni, belépett az USR-be, és 2020-ban a párt temesvári polgármesterjelöltje lett. Miután nem román állampolgár, egy olyan jogszabály révén tudott elindulni a polgármesterségért, amely lehetővé teszi, hogy bármely uniós állampolgár indulhat polgármesteri tisztségért Romániában, ha lakosa az adott településnek.

2020-ban a szavazatok 54 százalékával lett Temesvár polgármestere. A most június 9-i helyhatósági választásokon 49 százalékkal újrázott, így ősztől újabb négy évig ő áll a bánsági nagyváros élén.

Jelöltségét az RMDSZ és a többi kisebbségi szervezet is támogatta, így a mintegy 3,3 százalékos temesvári magyarságnak az őt támogató koalíció tagjaként sikerült ismét képviselőt bejuttatnia a helyi önkormányzatba.

(Fotó: Dominic Fritz Facebook-oldala)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az előző időszak folyamatos visszaesése után tavaly négyszeresére nőtt, 80 ezer fölé emelkedett a román állampolgárságot igénylők száma - közölte ma Iulia Malina Ciobanu, az állampolgársági hatóság (ANC) elnöke.
Belpol
“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol