Oktatási miniszter: hiányos a leendő tanárok alapképzése

Oktatási miniszter: hiányos a leendő tanárok alapképzése
Mircea Dumitru oktatási miniszter (képünkön) ma úgy nyilatkozott, hogy hiányos a leendő tanárok jelenlegi alapképzése, új modulokra van szükség ahhoz, hogy jó minőségű legyen a romániai oktatás.

„Bár jelen pillanatban létezik egy pszicho-pedagógiai képzési modul, hiányos a leendő tanárok alapképzése. Valamennyien úgy látjuk, hogy a jövőben komoly gondok lesznek a foglalkoztatottsággal, a tanári állásokkal, a romániai iskolákkal, amennyiben nem állunk ki a leendő tanárok megfelelő képzése mellett. Ez a fejlődés és a haladás kulcsa, így valósul meg a minőségi iskola Romániában” – jelentette ki a tanügyi tárca vezetője egy, az Oktatásért Koalíció által szervezett eseményen.

Az Oktatásért Koalíció egy sor közvitát kezdeményezett, hogy ennek nyomán összeállítsanak egy jelentést, aminek célja megállapítani, hogy a leendő tanárok alapképzését egy oktatási mesteri vagy egy, a jelenleginél hosszabb időtartalmú pszicho-pedagógiai modul keretében kellene megvalósítani. Az oktatási miniszter szerint mindkettőre szükség van, de várja a jelentést, hogy eldönthesse, melyiket támogatja.
„Erről több éve szó van. A tanárok alapképzésével foglalkozóknak kell tisztázniuk. A kérdés a következő: mesteri alapúvá tesszük a tanárok alapképzését, vagy hosszabb időtartalmú pszicho-pedagógiai modulra alapozunk? Mindkét javaslat jó, de látnunk kell a jelentés következtetéseit. Azt követően jön majd egy átmeneti időszak, amíg megfelelő jogi keretet nyernek ezek a dolgok” – mondta Mircea Dumitru.