Nyílt napokkal és piknikkel vár hétvégén a felújított gyalui várkastély

A gótikus stílusjegyeket mutató épületegyüttes az első szabályos alaprajzú erdélyi vár volt
Ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit a romániai, európai uniós és magyarországi forrásokból felújított, és az Erdélyi Hagyományok Alapítvány irányítása alatt álló gyalui várkastély. A hétvége folyamán – május 17-én, pénteken és 18-án, szombaton – vezetett sétákkal, gyermekfoglalkozásokkal, népzenével, hagyományőrző játékokkal és bemutatókkal, családi piknikkel és koncertekkel is várják az érdeklődőket.

Mint ismeretes, a gyalui vár legrégebbi része a XV. század elején épült fel a hajdani Dacia provincia legnagyobb castrumának romjai közelében. A gótikus stílusjegyeket mutató épületegyüttes az első szabályos alaprajzú erdélyi vár volt, amely tömegében és számos falában is eredetinek számít, és csak a későbbiekben nyerte el a ma ismert várkastély-jellegét, és alakult át lakóépületté. Miután a kétezres évek közepén a Barcsay család visszakapta a kastély tulajdonjogát, tőlük vásárolta meg az ingatlant Nagy Elek üzletember azzal a céllal, hogy a magyar kultúrát szolgáló közösségi térré alakítsa. Az Erdélyi Hagyományok Alapítvány célja egyértelmű: a rendkívüli kulturális-történeti értékkel bíró műemlék épületet meg kívánja őrizni, és minden rendelkezésére álló eszközzel azon munkálkodik, hogy a nagymúltú falak között – az értékteremtő és értékmentő munka eredményeként – újra élet legyen. A felújítási munkálatok befejeztével a várkastély újra régi pompájában tündököl, az előttünk álló hétvégén pedig szélesre tárja kapuit a nagyközönség előtt.

Pénteken, május 17-én 17 órakor a Kolozsvári Magyar Napok romkertbéli programjai révén már jól ismert Salina Compania – Emese Park hagyományőrzőinek közreműködésével középkori várjátékokat és gyermekfoglalkozásokat próbálhatnak ki az érdeklődők. A középkori udvari életet felelevenítő tevékenységek közt megtalálható lesz az íjászat, a számszeríjászat, a számos középkori játék és ügyességi feladat, a kőhajítógépes és ágyútöltő játék, a kosaras körhinta, a vívásgyakorlás és vívásbemutató, a történelmi- és népi hangszerek ismertetője, az ékszerkészítés, a búzaőrlés, az üveggyöngykészítés, a szalagszövés, a zsinórsodrás, a gyertyamártás és a koszorúfonás is. Ugyancsak 17 órakor – és a Korzo Egyesület munkatársainak közreműködésével – magyar és román nyelvű vezetett sétákon vehetnek részt mindazok, akik szeretnék felfedezni a megújult várkastélyt, a lacikonyhák kínálatához és a családi piknik sikeréhez pedig Varga István „Kiscsipás” és bandája szolgáltat hamisítatlan, kalotaszegi muzsikát. A péntek estét – 19 órakor – a Tokos Zenekar koncertje zárja majd.

Szombaton, május 18-án már 12 órától várják az érdeklődőket a Salina Compania hagyományőrző foglalkozásaira, ismét lesznek magyar és román nyelvű vezetett séták, lacikonyhák és piknikezési lehetőség, kalotaszegi muzsikusok felelnek majd a jó hangulatért, 19 órakor pedig a Novák Péterrel kiegészült Loose Neckties Society, vagyis a kolozsvári színészzenekar örömzenélésére kerül sor.

A kétnapos programsorozatra a belépés ingyenes, az esemény programja elérhető a Facebook-eseménynél is.