Nukleáris csúcstalálkozó: Románia vezető szerepet töltene be

Románia vezető szerepet kíván betölteni a régióban az atomenergiához kapcsolódó tevékenységek terén – jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön az Európai Nukleáris Szövetség brüsszeli csúcstalálkozóján. Az Agerpres hírügynökség szerint az elnök hangsúlyozta, Románia elkötelezett atomenergia-programjának fejlesztése mellett a termelési kapacitás növelése és a kis moduláris reaktorok innovatív technológiájának bevezetése iránt az Egyesült Államokkal és más kulcsfontosságú partnerekkel együttműködve.

„Célunk továbbá, hogy vezető szerepet töltsünk be a régióban az atomenergia előállítása és használata, a szakképzett munkaerő képzése terén, az atomenergia-termelés ellátási láncának egyik csomópontjává szeretnénk válni. Nemzeti atomenergia-programunk fejlesztése során elkötelezettek vagyunk az emberi és a környezetbiztonság, a létesítményeink biztonságos üzemeltetése és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó vállalásaink maradéktalan betartása mellett” – fogalmazott az államfő.

Iohannis kifejtette, hogy a klímaváltozás globális kihívást jelent, amelynek leküzdéséhez összehangolt fellépésre és ambiciózus intézkedésekre van szükség. 

„A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség meghatározó szerepet játszik a társadalmi és gazdasági fejlődésünket szolgáló együttműködés elősegítésében. Románia továbbra is együttműködik az ügynökséggel, miközben fenntarthatóbb és biztonságosabb energiaellátás felé haladunk” – szögezte le.

Beszélt arról is, hogy az atomenergiával kapcsolatos törekvéseknek megfelelő pénzügyi támogatásra van szükségük, ebben a tekintetben figyelembe kell venni az atomenergiának a szén-dioxid-mentesítés felgyorsításában játszott szerepét. 

„Növelnünk kell a kutatásba, a demonstrációs projektekbe, valamint az új nukleáris technológiák fejlesztésébe történő beruházásainkat” – hangoztatta Klaus Iohannis.

Bukaresti hírzárlat az ukrán katonák romániai kiképzéséről

Klaus Iohannis Brüsszelben kijelentette: Románia nem fog konkrét adatokat szolgáltatni az Ukrajnának nyújtott katonai segítségről, mert az ország a front mellett van.

„Egyszerűen nem tartom hasznosnak, hogy részleteket hozzunk nyilvánosságra a katonai támogatásról vagy arról, hogy hol történik az ukrán katonák kiképzése. A front mellett vagyunk. Semmi értelme, hogy a sajtón keresztül adatokat szolgáltassunk ki Ukrajna megtámadóinak” – mondta Iohannis.

A képviselőház és a szenátus együttes házbizottsága hétfői ülésén tudomásul vette Klaus Iohannis parlamenthez címzett levelét, amelyben az elnök arról tájékoztatja a törvényhozó testületet, hogy jóváhagyta a Finnország által Ukrajnának küldött segélyszállítmány áthaladását Románia területén, valamint körülbelül ötven ukrán katona kiképzését.

Az államfő elmondta azt is: szorgalmazni fogja Ukrajna mielőbbi katonai támogatását.

Iohannis: Rutte és én másképp látjuk a NATO jövőjét 

Az újságírók arról is faggatták a NATO főtitkári tisztségét megpályázó Iohannist, hogy szerinte mi különbözteti meg ellenjelöltjétől, Mark Rutte holland kormányfőtől. „Úgy gondolom, hogy az eltérő földrajzi és történelmi háttér mellett a NATO jövőjével kapcsolatos elképzeléseink is enyhén különböznek. Egyaránt konstruktívak, de némileg különbözőek” – válaszolt Iohannis. Kifejtette: Ruttéval különben normális a kapcsolata, és a kettejük közötti versengés építő jellegű.

Arra a kérdésre, hogy tárgyalt-e a Rutte NATO-főtitkári jelöltségét támogató államok képviselőivel is, Iohannis azt válaszolta, hogy az érintett államok és képviselőik maguk fogják majd kifejteni az álláspontjukat, nem az ő tiszte beszélni erről. Hozzátette: ezekben a kérdésekben csak a NATO keretében szokás nyilatkozni.

Az újságírók arra is kíváncsiak voltak, hogy Iohannisnak szándékában áll-e valamely más vezetői tisztséget megpályázni az Európai Unióban. „Én a NATO-tisztségre koncentrálok” – válaszolta a román államfő.

Rutte: Iohannis csodálatos ember

A brüsszeli tanácskozáson Mark Rutte is jelen van, a holland miniszterelnököt újságírók arról kérdezték, hogyan fogadta a hírt, miszerint Iohannis is indul a NATO főtitkári tisztségéért. Rutte udvariasan csak annyit mondott: Iohannist csodálatos embernek tartja.

„Tíz éve Románia elnöke, és ez idő alatt végig jó volt köztünk a viszony. Hiteles vezetője országának. Ami a NATO-t illeti, mint tudják, nem kommentálom” – mondta Mark Rutte.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Iohannis a NATO számára is hiteles vezető lenne-e, a holland miniszterelnök ismét kitért a válaszadás elől, hangsúlyozva, hogy nem nyilatkozik a témában.

Borítókép: presidency.ro