Iohannis megpályázza a NATO-főtitkári tisztséget, szakértők szerint jó esélyei vannak (FRISSÍTVE)

Klaus Iohannis államfő kedden bejelentette, úgy döntött, hogy jelölteti magát az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) főtitkári tisztségére.

“Románia nevében vállalom ezt a jelölést” - mondta Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, itt az ideje, hogy Románia még felelősségteljesebb szerepet vállaljon az euroatlanti vezető struktúrákban.

Iohannis azt mondta, mélységeiben ismeri a jelenlegi biztonsági helyzetet, amelynek egyensúlyát felborította Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. Ugyanakkor kijelentette, úgy véli, hogy a NATO-nak is meg kell újítania önnön küldetéséről alkotott elképzelését. A Szövetség által felvetett témákhoz és meghozott döntésekhez Kelet-Európa érdemben járul hozzá - jelentette ki az államfő.

“Egy ebből a régióból érkező, kiegyensúlyozott, erős és befolyásos képviselettel a Szövetség képes lesz a legjobb döntések meghozatalára, amelyek megoldást adjanak az összes tagállam szükségleteire és aggodalmaikra” - jelentette ki Klaus Iohannis.

Pîrvulescu: Iohannisnak nagyon jó esélyei vannak a NATO-főtitkári posztért folytatott versenyben

Cristian Pîrvulescu politikai elemző az Agerpresnek nyilatkozva egy nagymester sakkozóhoz hasonlította kedden Klaus Iohannist, aki gondosan előkészíti a lépéseit. Szerinte nem véletlen, hogy az államfő a montenegrói elnökkel tartott találkozója után jelentette be a szándékát a NATO-főtitkári tisztség megpályázására. Ez azt jelezheti, hogy maga mögött tudja egy közép- és kelet-európai államokból álló koalíció támogatását - magyarázta.

Pîrvulescu emlékeztetett arra, hogy Magyarország határozottan ellenzi az eddig legesélyesebbnek tartott Mark Rutte holland kormányfő NATO-főtitkárrá választását, és a balti államok, illetve Lengyelország is egy kelet-európai vezetőt látna szívesebben a katonai szövetség élén.

“Mindez azt mutatja, hogy fennáll az lehetősége egy olyan konfrontációnak Kelet és Nyugat között, amelyet senki sem akar. De ha Kelet egy erős és európai szinten elismert jelölttel áll elő, akkor szerintem Iohannis esélyei nagyon jók” - jelentette ki a politikai elemző.

Pîrvulescu úgy vélekedett, hogy a kelet-európai országok támogatni fogják Romániát ebben a versenyben, mindenekelőtt a balti államok, Lengyelország és várhatóan Magyarország is. Szerinte Iohannis esélyeit növeli, hogy körültekintő és diplomatikus, amivel több nyugati ország támogatását is elnyerheti. Megjegyezte: Mark Rutte ellen szólhat az is, hogy Hollandiában szélsőséges erők nyerték meg a választásokat.

Az elemző szerint az alkudozások a NATO-főtitkári posztról már elkezdődtek a tagállamok között. Szerinte a nyugati országok és NATO érdeke egységet mutatni. “Tehát gyorsan túl kell lépniük a vitákon, és egy keleti jelölt nagyon erős, mert a Kelet most ki van téve az orosz támadásoknak” - magyarázta Pîrvulescu.