Iohannis szerint valós esélyei vannak a NATO főtikári tisztségére

Szerdán Bukarestben Klaus Iohannis újságírói kérdésre elmondta, hogy nem áll szándékában visszalépni a NATO-főtitkári jelöltségtől, és más európai uniós tisztségről se kíván tárgyalni, mivel úgy értékeli, "valós" esélyei vannak.

"Nem áll szándékomban sem visszalépni, sem másról tárgyalni. A NATO-ra fókuszálok, és igen, elhangzanak kijelentések, de továbbra is úgy vélem, hogy valósak az esélyeim" - fogalmazott.

Ugyancsak szerdán Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben arról beszélt a sajtónak: a NATO történetében még soha nem adott főtitkárt közép- vagy kelet-európai tagállam, ezért itt lenne ennek az ideje, különös tekintettel arra, hogy a fő biztonsági kihívás jelenleg ebből az irányból érkezik. 

Szijjártó elmondta: a tagállamok egy jelentős része jól láthatóan Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök megválasztását támogatja a tisztségre, de Magyarország ezt nem fogja tudni megtenni, mivel a NATO védelmi szövetség, ahol a legmagasabb szintű bizalomra van szükség a vezetők irányában" - hangsúlyozta. 

"Mi, magyar részről nem tudjuk a bizalmunkat, nemcsak a legfelső, hanem semmilyen szinten sem egy olyan emberbe helyezni, aki korábban Magyarország térdre kényszerítéséről beszélt” - húzta alá. Kifejtette, hogy van még néhány tagállam, amely hezitál, és Klaus Iohannis román elnök jelöltsége ebből a szempontból új helyzetet teremtett.