Megválasztotta köztársasági elnökké Novák Katalint a magyar parlament

„A békesség embere akarok lenni, a magyarok békét akarnak”

Megválasztotta köztársasági elnökké Novák Katalint a magyar parlament
Megválasztotta köztársasági elnökké Novák Katalint csütörtökön a magyar Országgyűlés.

A volt családokért felelős tárca nélküli miniszter 137 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson, amelynek eredményességéhez kétharmados többségre volt szükség a 199 fős parlamentben. A szavazólapot 195 képviselő vette fel. A 188 érvényes voks közül Novák Katalin 137-et kapott. Az ellenzéki frakciók jelöltjére, Róna Péter közgazdászra 51 szavazat érkezett. Az eredményhirdetésen nem vettek részt az ellenzéki frakciók. A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után a nemzeti zászló és a történelmi zászlók előtt a megválasztott köztársasági elnök letette államfői esküjét. Novák Katalin május 10-én lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 21-én jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli államfőnek, miután Áder Jánosnak lejár második köztársasági elnöki mandátuma.A magyar Országgyűlés a rendszerváltás óta csütörtökön nyolcadik alkalommal választott köztársasági elnököt. Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.„A békesség embere akarok lenni. A magyarok békét akarnak” – emelte ki az államfőválasztást megelőző beszédében Novák Katalin, a Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje. Kijelentette: államfőként nem az alkotmányos rend lebontásán, hanem annak fenntartásán fog munkálkodni. Mint mondta, nem ahhoz képest, hanem annak is köszönhetően akar jó köztársasági elnöke lenni az országnak, hogy nő.
Novák Katalin beszédében sorsdöntőnek nevezte az április 3-i országgyűlési választást és népszavazást, s bizakodását fejezte ki, hogy a választók nem tévesztik szem elől a nemzeti érdeket és a gyermekek jövőjét.„Amíg az országnak van szabad akarata, nem tudják leigázni; ez az állam szuverenitásának alapja, annak bölcsője pedig a család” – fogalmazott az elnökjelölt. Hangsúlyozta: a szuverenitásról nemzeti vonatkozásban soha nem lesz hajlandó lemondani. Novák Katalin kiemelte: ahhoz a nemzedékhez tartozik, amely „készen kapta a nemzeti függetlenséget”, és nem fogja megengedni, hogy az ország drágán megszerzett függetlenségével „bárki orosz rulettet játsszon.”„Mi, nemzeti érzelmű negyvenesek magyar földről magyar szemmel nézzük a világot” – hangoztatta a politikus, úgy folytatva: ennek a generációnak már nem kellett megtanulnia, milyen orosz megszállás alatt élni, de volt lehetősége megérteni, milyen Európa részének lenni.„Magyarország sohasem lesz Svájc. Nekünk a Balaton a Riviéra, a Kékes a csúcs, a víz az ásványkincs, a kiművelt emberfő a természetes erőforrás, a magyar a titkos nyelv, Bartók és Kodály zenében a brandünk, adottak a szomszédaink. Európához tartozunk és Európa hozzánk. Ezen változtatni nem tudunk, és nem is akarunk” – jelentette ki Novák Katalin.Az Oroszország által indított háborút védhetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezte. Megállapítása szerint nincs rosszabb egy háborúnál, amely lángba akarja borítani mindazt, ami értékes az embereknek, s megtámadja hétköznapok biztonságát„A magyarok békét akarnak; mi nők, nem a háborút, hanem a békét akarjuk megnyerni, mert békében lehet gyarapodni, építkezni, tervezni, egymásra mosolyogni”, részletezte.Említést tett élete legmeghatározóbb döntéseiről, a házasságáról, a gyermekvállalásról, a közgazdász-, a diplomáciai, valamint a közéleti pálya választásáról is. Többek között köszönetet mondott Martonyi János korábbi külügyminiszternek, hogy elleshette tőle a klasszikus diplomácia fortélyait, továbbá Balog Zoltánnak, volt emberi erőforrások miniszterének, aki szakmai teret nyitott számára. Ajándékként beszélt arról, hogy nyolc éven át kormányzati feladata a családok jövőjének biztosítása volt.

Novák Katalin 1977-ben született Szegeden. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen 2001-ben szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Université Paris X közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. 2001-től 2003-ig a Külügyminisztériumban referens, gyermekei születése után 2010-tól a Martonyi János vezette minisztériumban miniszteri tanácsadó. 2012-től már az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) dolgozik, Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke, 2014-től 2020-ig az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, 2020-tól ezt a területet tárca nélküli miniszterként irányította 2021 végéig. 2017-től négy éven át a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke. Az új államfő férje, Veres István Attila közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank Pénz- és devizapiac igazgatóságának vezetője; két fiuk és egy lányuk van. Novák Katalin az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, illetve dolgozott. Anyanyelvén kívül angolul, franciául és németül folyékonyan, spanyolul társalgási szinten beszél.