Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin lemondását

A képviselők megszavazták Svédország NATO-csatlakozását

politikus
Novák Katalin köztársasági elnök. Fotó: Archív/MTI

Elfogadta ma, a tavaszi ülésszak első napján a magyar Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök február 11-i keltezéssel benyújtott lemondó nyilatkozatát. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.

Előzőleg, napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor kormányfő a képviselőket arra kérte, támogassák az új államfő megválasztását, és a svéd NATO-csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadását. Ez meg is történt: az Országgyűlés jóváhagyta Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. 

Mint ismert, a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint az államfő megbízatása az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján szűnik meg. Az alaptörvény rendelkezik arról, hogy ha az államfő megbízatása idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított harminc napon belül kell az Országgyűlésnek megválasztania az utódját.

A posztra a kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig várhatóan nem állítanak jelöltet.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. 

A törvényhozás a várakozások szerint megválasztja ma az új köztársasági elnököt is.