Norén-dráma lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház 231. évadának első bemutatója

Norén-dráma lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház 231. évadának első bemutatója
Hétfőn tartotta nyilvános évadnyitó sajtóértekezletét a kolozsvári magyar színház társulata, a háromnyelvű (magyar, román, angol) tájékoztatót Tompa Gábor igazgató vezette le (és fordított három nyelvre bravúros módon). Kezdetben az előkészületben levő, bemutatás előtt álló Lars Norén Démonok című előadásának próbafolyamatán szerzett tapasztalataikat osztották meg a produkció létrehozói. Az előadás teljes szereposztása képviseltette magát a sajtótájékoztatón Imre Éva, Pethő Anikó, Bodolai Balázs és Szűcs Ervin színművészek személyében. Valamennyien úgy vélik, hogy a készülő előadás hatalmas kihívás számukra, ugyanis a skandináv Lars Norén (akinek első alkalommal tűzi műsorra drámáját a társulat) színművének a textusa az egyik legnehezebb szöveg, amellyel eddigi pályafutásuk alatt foglalkoztak.

Olyan e dráma szövegszerkezete, akár egy sokszínű monstrum – fogalmazták meg –, hiszen nemcsak hatalmas a szöveganyag, hanem számtalan érzelmi állapotot is magában rejt. Nagyon személyes és aktuális problémákat boncolgat a dráma, olyanokat, amelyeket mindnyájan megéltünk vagy megélhetünk. Kihívás, hogy miként sikerül majd a szöveg szintjén végigvonuló komorsággal váltakoztatott komolytalanságot átéléssel vegyített távolságtartással életre hozni. Kiemelten fontosnak tartották a készülő előadás szempontjából azokat az egyórás színésztréningeket, amelyeket a rendező minden alkalommal a próbák előtt tart számukra.

Az előadás rendezője, a portugál származású Nuno Cardoso neve már ismerősen csenghet a kolozsvári nézők számára, ugyanis a portói São João Nemzeti Színház ez év tavaszán, az általa rendezett A salemi boszorkányok (Arthur Miller) című produkciójával vendégszerepelt nálunk.

A szintén jelen levő rendező azzal magyarázta a darabválasztását, hogy ez a mű számára is kaland, teljesen újfajta kihívás, amely magában hordozza a bukás kockázatát is, és éppen ez teszi vérre menően élessé, magassá a tétet. A Démonok olyan mű, amely a négy fal között lezajló személyes tragédiákat boncolgatva mindenekelőtt a színészek szerepformáló tudását teszi próbára. Zárójelben elmondta azt is, hogy a magyar nyelv számára teljesen elérhetetlen, mivel semmi más nyelvhez nem tudja kapcsolni, de ezt nem akadályként, hanem lehetőségként fogja fel, mivel szerinte így nagyobb szabadságot kapnak a színészek az alkotói folyamatban.

A Nuno Cardoso mellett jelen levő koreográfus (Roldy Harrys tánctanár) és a zeneszerző/hangtervező (Micha Mendel) megerősítették a rendező és a színészek által megfogalmazott tényt, hogy a darab magas fokú művészi igények, komoly szakmai kihívást jelentenek mindnyájuk számára.

„Norén szólaltatta meg a jóléti társadalom utat tévesztett gyermekeit. Ő helyezte vissza az embert a dráma középpontjába, méghozzá a jóléti társadalom érzelmileg megnyomorított, hitet és célokat kereső nárcisztikus emberét. (...) Azért szeretjük a kifulladásig magyarázkodó hőseit, mert mélyebbre néznek magukba, mint mi, mert azt is ki merik mondani, amire mi még csak gondolni sem merünk. (...) Hajszálvékony a választóvonal a jólét neurotikus csömöre és a narkósok, hontalanok fizikai és egzisztenciális összeomlása között.”(Osztovits Cecília, Utószó, in Őszi álom – Mai skandináv drámák, Európa Könyvkiadó, Budapest, 2002.)

A bemutatóra 2023. október 19-én, 19 órától kerül sor a színház stúdiótermében. A szünet nélküli, 2 óra 45 perces előadást csak 14 éven felülieknek ajánlják.

Az évadismertető sajtótájékoztatón Tompa Gábor bemutatta a társulat új tagjait is, Pánczél Lilla, András Gedeon és Daradics Hannah színművészeket FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN

A sajtótájékoztató második felében Tompa Gábor igazgató a november 4–19. között megrendezésre kerülő HTC230/STUDIO15/UTEFest20 elnevezésű nemzetközi színházi fesztivál várható programját ismertette. A fesztivált lebonyolító és a rendezvénysorozatnak otthont adó kolozsvári színházban ebben az időszaknak olyan külföldi színházak (szám szerint tizenegy) képviseltetik magukat meghívottként egy-egy kiemelkedő előadással, amelyek tagjai az Európai Színházi Úniónak. A meghívottak mellett a házigazda kolozsvári társulat öt előadása tekinthető majd meg. A produkciók fele-fele arányban nagytermi, illetve stúdiótérben játszott előadások lesznek. A nemzetközi fesztivál részletes programtervét, az eseményt megelőző tájékoztatón ismertetik.

A sajtóértekezlet harmadik részében Tompa Gábor igazgató a társulat 2023–2024-re (a kolozsvári színház 231. évadára) vonatkozó terveit ismertette.

A Démonok című premiert követően (hiánypótló) gyerekelőadást mutatnak be. A H. Ch. Andersen meséje nyomán Tasnádi-Sáhy Péter által dramatizált A fülemüle című meseelőadást Traian Savinescu rendezi. A bemutató tervezett időpontja: 2023. december 16.

2024 márciusában várható Friedrich Schiller Stuart Mária című drámájának a bemutatója Diego de Brea rendezésében. Ezt a színművet több mint 40 éve nem játszották már a kolozsvári színpadon.

Májusban két bemutatót is ígérnek: Mihai Măniuţiu rendező Albert Camus A félreértés című darabját viszi színpadra, míg Tompa Gábor Jon Fosse I am the wind című színművét rendezi.

Az évad végére, hatodik bemutatóként várható ifj. Vidnyánszky Attila újabb rendezése. Még függőben, hogy Hamvas Béla Karneváljának dramatizált változatát, vagy pedig egy teljesen új, Janovics Jenő életéről és munkásságáról szóló darabot fog színre vinni.

Tompa Gábor mindezek után gratulált Imre Éva színművésznőnek, aki a napokban nyerte el a Színházi Kritikusok Céhe legjobb női főszereplőjének járó díját.

A sajtótájékoztató végén az igazgató kitért arra is, hogy a színházépület felújításának erre az évre tervezett munkálatai, az intézménytől független okok miatt (számos romániai kultúrintézmény hasonló helyzetbe került), beláthatatlan időre eltolódnak.

Borítókép: Nuno Cardoso neve már ismerősen csenghet a kolozsvári nézők számára FOTÓ: BÍRÓ ISTVÁN