Népi gyermekjáték-találkozó Magyarlapádon, harmadik alkalommal

A csoportok az Ethnika Kulturális Alapítvány gyönyörű rendezvénycsűrjében mutatták be előadásukat (a szerző felvétele)
A népi gyermekjátékok varázsa és öröme lengte be a levegőt szombaton Magyarlapádon, ahol minden eddiginél több, Fehér megyei magyar alsó tagozatos csoport kapcsolódott be a „Körbe, körém, gyermekek!” elnevezésű programba.

Felejthetetlen élményben volt részük 2024. április 20-án mindazoknak a kisiskolásoknak, akik részt vettek a magyarlapádi népi gyermekjáték-találkozón. A fesztiválon 125 elemi osztályos tanuló vett részt tíz iskolából: Magyarbecéből, Magyarlapádról, Magyarpéterfalváról, Marosújvárról, Torockószentgyörgyről, Vajasdról, és idén első alkalommal bekapcsolódott a búzásbocsárdi, a küküllővári, a nagyenyedi és a torockói iskola is. A vidám, népviseletbe öltözött gyermekeket a három magyarlapádi tanító-főszervező, Demeter Enikő, Szilágyi-Székely Melinda és Tövisi Antal fogadták.

A megnyitón Szilágyi-Székely Melinda köszöntötte az egybegyűlteket. „Ma  megünnepeljük a hagyományokat, amelyek generációról-generációra szállnak. Azt hiszem, nagyrészt olyan énekekkel és táncokkal érkeztetek ide, kedves gyerekek, amiket évtizedekkel ezelőtt már a nagyszüleitek, dédszüleitek is játszottak. Igazi csoda ez. A népi gyermekjátékok igazi kincsek, amelyek nemcsak szórakoztatnak, hanem tanítanak is bennünket. Egyszerre tanítják meg nekünk a közösség erejét, a kitartást, szórakozást nyújtanak, összekötik az embereket, és erősítik a barátságokat. Azok a gyerekek, akik ma itt játszanak, nemcsak az együtt töltött idő örömét tapasztalják meg, hanem hagyományainkba és kultúránkba nyernek mélyebb betekintést” – hangsúlyozta a magyarlapádi tanítónő.

 A csoportok az Ethnika Kulturális Alapítvány gyönyörű rendezvénycsűrjében mutatták be a produkciójukat, a kézműves tevékenységet pedig a református egyház imatermében szervezték meg. A fellépéseket a jól megérdemelt szünet követte, amikor a  magyarlapádi szülői közösségnek köszönhetően, finom házi kaláccsal, zsíros kenyérrel és teával kínálták meg a gyerekeket. A pedagógusok érdeklődésünkre elmondták: rendkívüli öröm számukra, hogy idén nagyon sok lelkes anyuka segített az előkészületekben és a rendezvény lebonyolításában. 

Amíg a zsűri értékelését várták, Szilágyi-Székely Zsófia népdalt oktatott a gyerekeknek, Tóth Bence és Tóth-Bóna Boglárka Luca Petőfi-programos ösztöndíjasok pedig gyermekjáték-tanítással kötötték le a kicsik figyelmét. 

Székely-Bányai Andrea magyarlapádi óvónő, a zsűri elnöke, értékelte a produkciókat és kiemelte mindenik fellépés erősségét. A résztvevőknek nem csupán oklevelet osztottak, hanem minden csapatnak egy-egy rózsa- és szőlőtövet is adtak ajándékba, hogy azt elültessék iskoláik kertjében, és ezzel sokáig emlékezzenek a lapádi fesztiválra.

Az RMDSZ és a helyi vállalkozók által támogatott rendezvény, a „Körbe, körém, gyermekek!” fesztivál – akárcsak annak „kistestvére”, az óvodások „Kör, kör, ki játszik?” – célja a népi gyermekjátékok színpadi produkcióként való bemutatása, meghonosítása, népszerűsítése. A találkozó kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a szórványban élő magyar gyerekek korán megismerkedhessenek a népi hagyományokkal és egymással is, együtt játszhassanak, egymástól tanuljanak és közösséget alkothassanak.