A német nyelvterület plakátművészete a Bánffy-palotában

plakátkiállítás
A kiállított munkák témáikban és technikájukban is változatosak FOTÓ: ANDRA SALAORU
A művészet önkifejezés. Ez a mondás körülbelül a kerékkel egyidős, a művészek, alkotók mégis mindig találnak új módot arra, hogy érvényt szerezzenek ennek a kijelentésnek. Ki gondolta volna, hogy a művészi önkifejezés plakátkészítés útján is megvalósítható. A 100 Beste Plakate 22 (Száz legjobb plakát – 22) német, osztrák és svájci alkotók műveiből készült válogatás most Kolozsváron, a Művészeti Múzeumban győzi meg az embereket a plakátművészet relevanciájáról.

A 100 Beste Plakate az egyik legrégebbi dizájnverseny Európában. 1966 óta minden évben megszervezik és a legjobb pályamunkákat díjban részesítik. Jelenlegi nevét 1980-ban kapta, az első német–osztrák–svájci válogatást 2002-ben állították ki, azóta a pályázat a németajkúak műveiről híres. A kiállított munkák között színházi előadások, koncertek és fesztiválok népszerűsítésére szolgáló plakátok, szociális kérdéseket feszegető poszterek és termékeket reklámozó molinók is láthatók. A Művészeti Múzeum a kolozsvári Német Kulturális Központtal partnerségben a 2022-es pályamunkákat hozta el a Bánffy-palotába; 48 német, 43 svájci és 9 osztrák művet válogatott be a zsűri a legjobb 100 plakát közé. A kétdimenziós munkák közül némelyek háromdimenzióban is élvezhetők: a tárlat látogatói a falakon elhelyezett QR-kódok telefonos beolvasásával hozzáférnek a kiterjesztett valóságalkalmazáshoz (AR). Az alkalmazáson keresztül lefilmezett plakátok a háromdimenzió vagy éppen a mozgás illúzióját keltik.

A kiállítás március 7-ei megnyitóján elsőként Alexandra Sârbu, a tárlat kurátora, a Művészeti Múzeum munkatársa köszöntötte a jelenlevőket. „Az impozáns kiállításon megtalálhatóak mindazok a stílusok és technikák, amelyek ma divatosak és jellemzőek a plakátkészítésre” – jegyezte meg a kurátor. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki a Német Kulturális Intézetnek is, hogy elhozták a kiállítást Kolozsvárra.

„A 2024-es év különleges számunkra, ugyanis intézményünk fennállásának 30. évét ünnepeljük. Jelen kiállítás különösen nagy örömmel tölt el, ugyanis ezzel nyitjuk meg azt a rendezvénysorozatot, amellyel a Német Kulturális Intézetet ünnepeljük” – köszöntötte a jelenlevőket Alexandra Rusu-Cătană, az intézet igazgatója. Kifejtette: a kiállított munkák témáikban és technikájukban is változatosak és mindamellett, hogy plakátok, funkcionalitásuk is van, ezek ugyanolyan műalkotások, mint egy festmény vagy fénykép. 

Amellett, hogy a 100 Beste Plakate  az ünnepség része, művészhallgatók szakgyakorlataként is szolgált, ugyanis a Kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem (UAD) diákjai tették fel a műveket a múzeumban és felügyelték a megnyitó zavartalan menetét.

A plakátkiállítás március 24-ig látogatható a kolozsvári Művészeti Múzeumban, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között. Az utolsó jegy 16.30-kor váltható.