Nem túl jók a kilátások a régebbi autók tulajdonosainak

Gyakoribb műszaki, fájdalmas új adó – marad a roncsprogram?

Nem túl jók a kilátások a  régebbi autók tulajdonosainak
Kiváló évet zárt tavaly a hazai autópiac, minden rekordot megdöntött mind az új, mind a használt autók adás-vétele: előbbiekből több mint 100 ezer kelt el, utóbbiak esetében 1,1 millió autó – ennek mintegy felét külföldről hozták be. Az egyetlen üröm az örömben, hogy a külföldről érkezett gépkocsik miatt az előző évi átlaghoz képest öregedett az ország gépkocsiparkja, aminek ellensúlyozására, illetve a folyamat megállítása érdekében a hatóságok új intézkedéseket léptettek életbe, illetve szándékoznak kidolgozni. Ezek elsősorban a kiöregedő autók tulajdonosait sújtják, komoly anyagi kiadásokat vetítve előre: például ezentúl nem kétévente, hanem évente kell vizsgáztatniuk a járművet, s amennyiben kidolgozzák az új környezetvédelmi adót, az évente akár 200 eurós pluszkiadást is jelenthet számukra. Így vélhetően komolyan fontolóra veszik majd a roncsprogramot, amely minden eddiginél nagyobb összeggel segít be az új autó vásárlásába.

December végén jelent meg a hivatalos közlönyben a 2017/260-as számú, egyébként május 20-án életbe lépő törvény, amely az autók periodikus műszaki vizsgáztatására vonatkozó eddigi szabályozást módosítja több helyen. A személygépkocsi-tulajdonosok szemszögéből a fő változás az, hogy az új autókat először nem két, hanem három év múlva kell először műszaki vizsgára vinni, míg a 12 évnél idősebb autókat évente. Az akkor, pontosabban 2018 elején napvilágot látott hírekből nem derült ki egyértelműen, ám a törvényt elolvasva világos, hogy az intézkedés csak a soron következő, a „talonba” beírt dátumon elvégzett periodikus műszaki vizsga (ITP) után érvényes – vagyis, aki például 2016 októberében, tehát már több mint egy éve „ment át” az ITP-n,  annak nem kell most azonnal jelentkeznie az újabb műszaki vizsgára, hanem csak 2018 októberében, és attól kezdve évente. További változás, hogy a műszaki hibákat három csoportba sorolják – kismértékű, súlyos és veszélyes –, és azokat az autókat, amelyeknél csak kisebb hibákat találnak, átengedik visszahívás nélkül.

Az intézkedés – amelyet ­egyébként a Gépkocsinyilván­tartó ­Hivatal (RAR) kezdeményezett tavaly tavasszal – nyilván megosztotta a gépkocsi-tulajdonosokat, az internetes fórumokon zajló „vitákon” egyesek úgy vélik, az intézkedés jó, mert növeli az utak biztonságát, mások szerint csak a műszaki vizsgáztatást végző autóműhelyeknek jó, és növeli a korrupciót. Megint mások azt kifogásolják, hogy az intézkedés épp azokon csattan – hiszen két év alatt kétszer kell fizetniük a vizsga díját –, akiknek a legkevesebb pénzük van, hiszen a romániai nem azért hoz külföldről régebbi gyártmányú használt autót, mert az az álma, hanem mert nincs pénze jobbra, újra.

Egyébként a külföldről behozott személygépkocsik száma tavaly rekordot döntött, szinte megduplázva az eddigit – amely 2008 óta „volt érvényben”. A www.autovit.ro portál elemzése szerint – amely a forgalmi engedélyeket kibocsátó országos igazgatóság adataira támaszkodik –  tavaly több mint 519 ezer autó érkezett külfödről, másodkézből. Ez 2016-hoz képest 74%-os növekedés – eddig 2008 volt a rekordév, 300 ezer használtautóval, míg a pólus másik oldalán 2011 szerepel, alig 100 ezer autóval. Ugyanakkor a behozott kocsik átlagéletkora – miután tavaly törölték a környezetvédelmi bélyegilletéket – jelentősen, mintegy 4 évvel nőtt. Mindeközben „mindössze” 105 ezer új autó – az utóbbi 8 év legmagasabb száma – talált gazdára tavaly (ennek nagyjából negyede a roncsautóprogramon keresztül), továbbá mintegy 500 elektromos autó (javarészt szintén a roncsprogram által), ami viszont szinte kétszámjegyű (tízszeres) növekedés az előző évekhez képest.

Összességében viszont a hazai gépkocsipark átlagéletkora romlott, ami ahhoz vezetett, hogy a környezetvédelmi minisztérium egy munkacsoportja újabb környezetvédelmi adó bevetésén kezdjen el dolgozni. Ezt Graţiela Gavrilescu szakminiszter is megerősítette; az eddig kiszivárgott információk szerint az adót évente minden autótulajdonosnak fizetnie kell majd, értéke pedig a jármű szennyezőanyag-kibocsátásától függ. Az egyik változat szerint a nem-Euró, illetve Euro 1-es szabványú motorral rendelkező autók tulajdonosainak évi mintegy 900 lejt kell majd fizetniük, míg az Euro 5-ös, Euro 6-os motor „csak” 200–250 lejébe „fájhat” a gépkocsi-tulajdonosnak. 
Azt, hogy ezen új adó mikor lép életbe, egyelőre nem tudni, mint ahogyan azt sem, hogy mikor indul az idei, a gépkocsipark fiatalítását célzó roncsprogram. Ez utóbbi esetében viszont már több a hivatalos információ – az idei szabályokat a környezetvédelmi minisztérium 2017/661-es számú rendelete tartalmazza –, így azt is tudni lehet, hogy a leadott, 8 évnél idősebb autókért minden eddiginél nagyobb értékű utalvány jár majd egy új autó vásárlásához. Pontosabban, az alap továbbra is 6500 lej, de ez további bónuszokkal egészülhet ki, amennyiben a megvásárolni kívánt autó károsanyag-kibocsátása bizonyos határok alatt marad, ilyenformán pedig az utalvány értéke akár a 9200 lejt is elérheti. A program költségvetését is megszavazták már, a programra a tavalyinál 25 millió lejjel többet különítenek el. Már csak éppen be kell indítani…