Négy és fél millió lejes támogatás a Kolozs Megyei Tanácstól

Négy és fél millió lejes támogatás  a Kolozs Megyei Tanácstól
A Kolozs Megyei Tanács mai rendkívüli ülésén elfogadták a kulturális és ifjúsági programok lebonyolítására, egyházak támogatására, sporttevékenységek megszervezésére és centenáriumi programokra benyújtott projektek támogatási összegeit.

Kulturális projektek megvalósítására 500 ezer lejt osztottak szét. A legnagyobb összeget, 27 ezer lejt a IX. Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesületnek ítéltek meg, de 16 ezer lejt kapott a bánffyhunyadi Kós Károly Egyesület a Kalotaszegi Magyar Napok megszervezésére, és a Szint Kulturális Egyesületnek 15 ezer lejt ítélték meg a XX. Szent István napi Néptánctalálkozóra. A Téka Alapítványnak 8 ezer lejt, míg a Várfalvi Napok és Hagymafesztivál megrendezésére ötezer lejt hagytak jóvá. „Az elbírálásnál előnyt jelentett a helyi értékekre épített, Kolozs megyében megvalósuló és hálózati együttműködést célzó programok megvalósítása” – hangsúlyozta Balla Ferenc megyei tanácsos, a tanügyi, kulturális és egyházügyi bizottság elnöke.

A Kolozs Megyei Tanács 10 ezer lejjel támogatja a Dinamika Egyesület által szervezett XV. Humorfesztet, háromezer lejjel a Játékszer Egyesület Játéktér című folyóiratának kiadását, a Kolozsvár Társaság, a Korunk Barátainak Egyesületének folyóiratkidását, ötezer lejjel az Erdélyi Múzeum-Egyesület  által szervezett XVII. Erdélyi Magyar Tudományosság Napjait, háromezer lejjel a Dialógus Egyesület IV. Zsidó Kulturális Hetét, négyezer lejjel a Filmtett Egyesület Filmtettfeszt rendezvényét, ötezer lejjel a Bogáncs-Zurboló Egyesület XXV. Bogáncs Tánctáborát, az Ördögtérgye Egyesület drámapedagógiai tevékenységeit, hétezer lejjel a Kolozsvári Magyar Operabarátok Egyesületének autóbusz-különjáratának működtetését, kétezer lejjel a Fehér Holló Médiaegyesület román-magyar könyvtárhálózatának bemutatkozását, ötezer lejjel a Transsylvania Trust Alapítvány Kolozsvár 100 – a város figyelemreméltó épületei című tanfolyamát, az  Erdélyi Kárpát Egyesület EKE-Napjait, négyezer lejjel az Operettissimo Egyesület Operett mindenkinek programját, nyolcezer lejjel az Orbán Balázs Akadémia Egyesület 141 éve Ady Endre című rendezvényét, ötezer lejjel a Romániai Magyar Gazdák Kolozs Megyei Egyesületének gasztronómiai és kulturális hagyományok népszerűsítését célzó rendezvényeit, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület VI. Romániai Magyar Házak konferenciáját, kétezer lejjel a Cserkészliliom Egyesület hagyományos kézművestáborát, nyolcezer lejjel a KIFOR Egyesület Multikulturális Kolozsvár elnevezésű rendezvényét, ötezer lejjel a Kriza János Néprajzi Egyesület online szöveggyűjtemény adatbázisátt, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség Nyáriegyetemét, kétezer lejjel a Gondviselés Egyesület Kolozs megyei vidéki kalákáját, 3,5 ezer lejjel az Idea Alapítvány kolozsvári eseményekre kiadott kiadványait, ötezer lejjel a Szarkaláb Kulturális Egyesület XIII. Tavaszi Népművészeti Fesztiválját, négyezer lejt a Visszhang Egyesület kulturális tevékenységere, nyolcezer lejt a Téke Kulturális Alapítvány IX. Őszi Fesztiváljára, háromezer lejt a Kalotaszeg Ifjúságáért Egyesület II. Kalotaszegi Néptáncfesztiváljára, a Kalotaszeg NTE Egyesület VII. Nyárszói Kulturális Tervére, 3 ezer lejt a Pro Nádasmente Egyesület Mérai Néptánctáborára, a Pro Kisbács Egyesület Kalotaszegi Néptáncegyesületek Találkozójára,  5,5 ezer lejt a Kallos Zoltán Alapítvány irodalmi és képzőművészeti táborára, háromezer lejt a Györgyfalvi Kulturális Kör Egyesület Györgyfalvi Napjaira, négyezer lejt a Hangya Egyesület A legszorgalmasabb gazda és a legszorgalmasabb háziasszony programjára, kétezer lejt a Várfalvi Szülői Egyesület Népdal és Néptánc Körére, háromezer lejt a Kalotaszentkirályi Faluturizmus Egyesület hagyományápolására, ötezer lejt az Aranyosegerbegyi Árvalányhaj Vegyeskórus Aranyosvölgyi Nemzetközi Kórusfesztiváljára.

Ifjúsági programokra szintén 500 ezer lejt szánt a megyei önkormányzat. „Idén is nagyszerű, ifjúsági érdekeket szolgáló projekteket nyújtottak be, ezért igyekeztünk, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi keretből minél több kezdeményezést támogassunk. 36 magyar szervezet pályázatát támogattuk, köztük a kalotaszentkirályi Silvanus Egyesület nemzetközi ökotáborát vagy a IV. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát” – összegzett Szőcs Endre megyei tanácsos.

A Silvanus Egysület idei ökotáborát is támogatja a megyei tanács

A megyei önkormányzat támogatja nyolcezer lejjel a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Egyesületének XXVII. Közgazdász Közgyűlését, ötezer lejjel a Báthory Szülői Szövetség 2016-2017-es Báthory-évkönyvének kiadását, tízezer lejjel az Orbán Balázs Akadémia Egyesület Példaképek fiataloknakprojektjére, kétezer lejjel a Jogaink Egyesület A jog a fiatalok számára kezdeményezését, tízezer lejjel a Transsylvania Trust Alapítvány Az épített örökség napja – interkulturális gyermekprogramját, ötezer lejjel az Erdélyi Kárpát Egyesület Gyopárka folyóiratának kiadását, hatezer lejjel a RIF Egyesület Workshopját, háromezer lejjel a KMDSZ VI. Nyitott kapuk a BBTE-n rendezvényét, hatezer lejjel a Pro János Zsigmond Egyesület a 25 éves a János Zsigmond Unitárius Kollégium és 400 éves az unitárius iskola elvevezésű rendezvényét, ötezer lejjel az Apáthy Egyesület A fehér gólyák fiatalok körében való népszerűsítését, 12 ezer lejjel a KMN ifjúsági pavilonját, ötezer lejjel a Kozmutza Flóra Egyesület Együtt másképpen programját, tízezer lejjel a KMDSZ Gólyabálját, kilencezer lejjel a Dési Civil Műhely Az ifjak a közösség tartóoszlopai című programját, hatezer lejjel a Kádár József Kulturális Egyesület Betegségmegelőzés a szórványban projektjét, 11 ezer lejt a Téka Alapítvány Kolozs megyei falvak gyermekeinek és fiataljainak szervezet Közösségi programjaira, ötezer lejt a Jósika Miklós Iskolai Szövetség gyermeknapi szabadtéri kikapcsolódási tevékenységeire, hatezer lejt a Kallos Zoltán Alapítvány XXII. ifjúsági zenei, néptánc, kézműves, népművészeti táborára, hétezer lejt a Hangya Egyesület II. nemzetközi kulturális táborára, kilencezer lejt a Tóvidék Közösségi Egyesület Kolozs megyei néprajzi diáktáborára, háromzer lejt a Kalotaszeg Szülői Egyesület VIII. környezetvédő táborára,  négyezer lejt a Vár Egyesület XII.nemzetközi gyermek néptánctáborára és XVI. ifjúsági és felnőtt néptánctáborára, háromezer lejt az Evangéliumi Református Közösség Egyesület nyári táborára, ötezer lejt az Ady Endre Kulturális Egyesület nyári ifjúsági táborára. négyezer lejt a Tordatúri gimnázium Rómaiak nyomában – szabadtéri történelemóráira.

A kétmilliós egyházaknak szóló támogatási keretből a magyar történelmi egyházaknak összesen 342,6 ezer lejt ítéltek meg. Ebből a legnagyobb összeget, 246 ezret a református egyháznak, 73,4 ezer lejt a római katolikus egyháznak, valamint 23,2 ezer lejt az unitárius egyháznak. A zsidó hitközség kápolnafelújítási munkálatait 4,5 ezer lejjel támogatják. „A jóváhagyott keretösszegnél sokkal nagyobbak voltak az igénylések, azonban ennél több pénzt nem tudunk biztosítani. A támogatásokat – a megfogalmazott kérések alapján – felújítási munkálatokra szánjuk. Lebontva a legnagyobb összegű támogatások között van a Szent Mihály-plébánia épületének homlokzatfelújítása, valamivel kevesebb összegű támogatást kap az aranyosgyéresi református egyházközség kápolnaépítésre és a mákói református templom javítási munkálatokra” – ismertette Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Az önkormányzat 1,2 millió lejt biztosít a sporttevékenységek támogatására, idén 53 kérést hagytak jóvá. A Tordai Potaisa Kézilabdaklub 60 ezer lejt, a Kolozsvár Teker Sportklub 15 ezer lejt, a Badminton Sportegyesület pedig 8 ezer lejt pályázott meg sikeresen a megyei önkormányzat pályázati kiírásán. „2018-ban Kolozsvár elnyerte az Európai Sportváros címet, amelynek célkitűzése, a mozgás örömének megtapasztalása, a közösségi élmény erősítése, a fairplay és az egészséges életmód ösztönzése. Mindez összhangban van azzal, amit sport területén, megyei szinten mi is feladatunknak érzünk” – nyilatkozta Keizer Róbert tanácsos, a pályázatokat elbíráló bizottság tagja.

A centenáriummal kapcsolatos rendezvényekre összesen 300 ezer lejt hagytak jóvá.