Jóváhagyta a civileknek, egyházközségeknek szánt támogatásait a Kolozs megyei önkormányzat

Jóváhagyta a civileknek, egyházközségeknek szánt támogatásait a Kolozs megyei önkormányzat
Több mint hárommillió lejjel támogatja a Kolozs Megyei Tanács a megyében tevékenykedő civil szervezetek, sportegyesületek és egyházközségek projektjeit. Kulturális, művelődési programokra 900 ezer lejes keretösszeg állt rendelkezésre, amelyből összesen 61 magyar szervezet pályázatát támogatták.

„A kulturális keretösszeg 40%-át fordítjuk magyar civil szervezetek programjaira, rendezvényeire, valamint az ifjúsági és oktatási pályázatokat illetően a rendelkezésre álló keret egyharmadát biztosítjuk magyar érdekeltségű projektek számára. Ily módon, számarányunkhoz képest, jóval jelentősebb összegekkel tudjuk finanszírozni a magyar civil szervezetek közösségépítő munkáját, ezáltal is minden eszközzel támogatva kultúránk, hagyományaink megőrzését, erős közösségek építését, hiszen csakis megtartva identitásunkat, erős közösségekként tudunk megmaradni szülőföldünkön” – mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület számára 25 ezer lejt, a Kalotaszegi Magyar Napoknak 20 ezer lejes összeget ítéltek meg, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórumnak a Kolozsvári Majálisra 9000 lejt, a tordaszentlászlói községnapokra 9000 lejt, a várfalvi községnapok és Hagymafesztivál, illetve a körösfői napok számára 8-8000 lejt, a Kalotaszentkirályi Vendégfogadók Szövetségének az őszi Csipkebogyó-fesztivál megszervezésére  8000 lejt hagytak jóvá. Kilencezer lejjel támogatják a szamosújvári Téka Alapítvány által szervezett 27. Nemzetközi Néptáncfesztivál megszervezését, a Transylvania Trust Alapítvány által szervezett bonchidai Bánffy-kastélyban tartandó Örökség-napok megszervezését. A Pro Agricultura Egyesületnek 9000 lejt, a Szent István-napi Néptánctalálkozónak, a Bogáncs-Zurboló Egyesületnek és a Szarkaláb Egyesületnek 8000 lejt hagytak jóvá, az Ördögtérgye Egyesületnek  6000 lejt, a Györgyfalvi Napok szervezőinek 5000 lejt ítéltek meg.

Az ifjúsági és oktatási programok kategóriában ugyancsak 900 ezer lejt osztottak szét: az Argumentum Egyesületnek az Anyó és Grund nyári programjai támogatására 10 ezer lejt, a Mathias Corvinus Collegium Egyesület számára 9000 lejt, a Sportolimpiának 9000 lejt, a Kozmutza Flóra Egyesületnek 8000 lejt, a Kolozsvári Református Kollégium Egyesületnek 8000 lejt hagytak jóvá. A Dési Civil Műhely programjaira 8000lejt, a Magyarfenesi Ifjúsági Napokra a MICS Egyesületnek 8000 lejt, a kalotaszentkirályi Silvanus Egyesületnek ugyancsak 8000 lejt, valamint a dési Kádár József Egyesület számára 7000 lejt hagytak jóvá. Ebben  a kategóriában összesen 56 magyar szervezet pályázatát bírálták el pozitívan.

Templomok, egyházi épületek felújítására 1,55 millió lejes keretösszeg állt rendelkezésre, 305 ezer lejjel támogatják a magyar egyházközségek felújítási és javítási munkálatait. A legtöbb pályázatot (63-at) a magyar egyházak közül a református egyházközségek nyújtották be, a római katolikus plébániák részéről 17 kérelem, az unitárius egyházközségek részéről pedig 7 kérés érkezett. A ferences rend által iktatott egyházi pályázatokat 21 ezer lejjel, a zsidó hitközségét pedig 14 ezer lejjel támogatja a Kolozs megyei önkormányzat.

A Kolozs megyei sportklubok és sportegyesületek támogatására 1,05 millió lejt hagytak jóvá, annak érdekében, hogy finanszírozhassák kolozsvári és vidéki sportrendezvények megszervezését, sportklubok működését, ezáltal ösztönözzék az egészséges életmódot, a sport iránti elkötelezettséget.

varosnapokHirdetés

„Rekordszámú, összesen 859 pályázat érkezett a négy kategóriában meghirdetett idei felhívásunkra, 43%-al több mint az előző évben. A legtöbb kérelem (404) az egyházi felhívásunkra érkezett, sportkategóriában 116 pályázatot, ifjúsági és oktatási kategóriában 180 pályázatot, míg kulturális területen 159 kérelmet iktattak. Az RMDSZ-frakció közbenjárására nem csökkent a kulturális és ifjúsági kategória keretösszege, ezzel is jelezve, a civil szervezetek közösség­építő munkájára mindennél nagyobb szükség van” – fogalmazott Balla Ferenc megyei tanácsos, az oktatási bizottság elnöke.