Mi van?

Mi van?
Nem vagyok tudós, sem filozófus, csak egy átlagos szemlélődő. Tapasztalatból tudom, hogy van valami, csak azt nem tudom, hogy mi. Van-e a világnak teremtője, vagy csak úgy létezik? Számomra nyitott kérdés. Tudok olyan elméletekről, amelyek nem is egy, hanem több világot feltételeznek, „multiverzum- ról” és párhuzamos valóságokról beszélnek. Sokan elfogadhatónak tartják, hogy egyidejűleg több univerzumban is felbukkanhatunk, és bizonyos helyeken a sorsunk másként, esetleg a jelenlegivel ellentétesen alakul.

Ha mindezt készpénznek vennénk, végre megnyugodhatnánk: nem baj, ha világunkban egyre rosszabbul érezzük magunkat, mert egy másik világban egyre jobban vagyunk; nem baj, ha ellenségesen viszonyulnak hozzánk embertársaink, hiszen a  másik világban a legnagyobb barátságban élünk; nem baj, ha kirabolnak, megaláznak, megölnek  itt, a mi világunkban, mert van olyan  világ is, amelyben nem rabolnak ki, nem aláznak meg és nem ölnek meg;  nem baj, ha a hatalom képviselői a fejünk fölött hozzák a döntéseket, rendszerint a saját érdekükben, nem számolva az esetleges negatív társadalmi következményekkel; nem baj, ha a huszonegyedik században is van háború, nemzetgyűlölet és vallási fanatizmus; nem baj, ha az újabb, nemzetek felett álló pénzemberek által irányított népvándorlás bomlasztja a társadalmat, növeli a bizonytalanságot, az erőszakot, rontja az emberek közérzetét; nem baj, ha minálunk a közéletben, a politikában a kiválóságot azzal mérik, hogy ki  a jellemtelenebb, vakmerőbb, talpraesettebb szélhámos; nem baj, ha a bűnözők és a terroristák tartják rettegésben a világot; nem baj, ha van sok olyan ember, aki nem rágódik egy gondolaton, nem érez soha lelkifurdalást, érzéketlenül átgázol mindenen, ami útjába kerül; nem baj, hogy a lelketlen technokrácia lebontja a kultúrát, s mindent önmagára, önmaga fenntartására vezet vissza, száműzve az emberit a világból. Mondom, nem baj, mert mindez a multiverzum-elmélet szerint egy másik valóságban, amelyben szintén létezünk, nem történik meg. Csakhogy mi itt élünk és szenvedünk. 2022-t írunk, és  “semmi új a nap alatt”.

A „kvantum-multiverzum” emélete (amely szerint nemcsak itt vagyunk, hanem máshol is ugyanakkor, és máshol talán jobban) senkit nem boldogít, annál inkább, mivel a világmindenség egyáltalán nem mutatkozik etikusnak.  Ahogy a kis herceg mondja : „Millió éve gyártják a virágok a töviseket. Millió éve, hogy a báránykák mégis megeszik a virágokat.” Multiverzum ide, multiverzum oda, hiperesztéziám gyógyíthatatlan: elég egy reggeli rosszindulatú gesztus irányomban ahhoz, hogy aznap ne érezzem jól magam. Ezért nem titkolom, szeretném, hogy a „kvantum-multiverzum” valóságos legyen, hogy átjárhatók legyenek a világok és alkalomadtán választhassak, milyen univerzumban óhajtok élni.  Ám attól tartok, be kell érnem a közvetlen, tapintható szomorú valósággal, ugyanis — amint már mondtam — nem vagyok tudós, sem filozófus, csak egy átlagos szemlélődő, aki tapasztalatból tudja, hogy van valami, csak azt nem tudja, hogy mi. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)