Megnyitják a forgalom előtt a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő gyorsforgalmi utat

Jövő csütörtökön átadják a forgalomnak a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő gyorsforgalmi utat - nyilatkozta pénteken Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter.

A tárcavezető a helyszínen gratulált a kivitelező Strabag vállalatnak, hogy az észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakasza után a Nagyváradot az A3-as autópályával összekötő utat is sikerült a határidő előtt befejeznie. A miniszter szerint jövő héten átveszik a munkálatot, és március 28-án, csütörtökön megnyitják a forgalom előtt az útszakaszt.

Grindeanu hangsúlyozta, az útszakasz azért is fontos, mert folytatása lesz az Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi útnak, amelynek mindhárom szakaszára kiírták már a közbeszerzési eljárást, és év végéig a Temesvár-Temesmóra szakaszra is meghirdetik a közbeszerzést. "A legrövidebb útvonal a Balti-tengertől az Égei-tengerig Gdansktól indul és Varsó, Krakkó, Kassa, Debrecen, Nagyvárad, Arad, Temesvár, Temesmóra és Belgrád érintésével ér Szalonikibe. Ha azt akarjuk, hogy nálunk is áthaladjon ez az út, akkor nagyon-nagyon gyorsan kell mozognunk. És ezt tesszük" - fogalmazott.

A Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő 19 kilométeres útszakasz megépítéséről szóló szerződést 2021 júliusában írták alá a Strabaggal, és 2022 tavaszán kezdődtek el a munkálatok. A szerződés értéke 545,9 millió lej, a tervezésre hat, a kivitelezésre 24 hónap állt rendelkezésre. 

A beruházás már egy hónappal a határidő előtt elkészült. Két körforgalom is van rajta, ami nem jellemző a gyorsforgalmi utakra.

A helyszínen tartott sajtóértekezleten jelen volt Nicolae Ciuca szenátusi elnök, és Marceal Ciolacu miniszterelnök is. A befejezett gyorsforgalmi út megtekintése nyugat-romániai kampánykörútjuk része volt. 

Ilie Bolojan, a Bihar megyei önkormányzat elnöke - aki még nagyváradi polgármestersége idején kezdeményezte a beruházást - elmondta: a bekötőút közvetlen kapcsolat lesz Nagyvárad számára Európával. Emlékeztetett arra, hogy a helyi kezdeményezésű projekt az országos hatóságokkal való együttműködés révén jött létre.

A 19 kilométer hosszú, irányonként kétsávos bekötőútból 13 kilométer gyorsforgalmi, 6 kilométer főközlekedési minősítésű. Nagyvárad belső körgyűrűjéből indul ki, és az észak-erdélyi autópálya csonknak számító 5,35 kilométeres Bors-Bihar szakaszába fut bele. Ez utóbbi a Bors II.-Nagykereki autópálya-határátkelőhelyhez vezet, és a magyarországi M4-es sztrádával teremti meg a kapcsolatot.

A bekötőút a Nagyváradra Kolozsvár, Déva és Arad irányából érkező forgalmat tereli a román-magyar határ irányába, megszabadítva a várost az áthaladó forgalomtól. Ha elkészül a külső körgyűrű, akkor a belső is mentesülni fog a gépkocsik egy részétől.