Megnyitja első kortárs művészeti aukciójának kiállítását a Quadro Galéria

Lea Rasovszky Crier című installációja arra emlékeztet, hogy a világnak szüksége van a férfiúi gyengédségre (is)
A Quadro Galéria első kortárs művészeti aukciójának kiállítása május 30-án, csütörtökön 18 órakor nyílik meg. A tárlat június 9-ig látogatható, hétfőtől péntekig 10–18 óra között és hétvégén 12–18 óra között. Az aukció június 7–9. között kizárólag online zajlik a www.galeriaquadro.ro oldalon.

A művek válogatását az a megállapítás előzte meg, hogy Romániában olyan gazdag művészeti kreativitás figyelhető meg, amely roppant sokszínűen értelmezi és kifejezi azt a világot, amelyben élünk s ennek ellenére, mégsem eléggé hozzáférhető a nagyközönség számára.

Ezért arra törekedtünk, hogy ennek a kreativitásnak nem feltétlenül reprezentatív, de változatos keresztmetszetét nyújtsuk, mind a technikák, mind tematikus felvetések és érdeklődések tekintetében. Az aukción három generáció művészei képviseltetik magukat, akik a legfontosabb egyetemi központokban – Bukarestben, Kolozsváron, Jászvásáron és Temesváron – alkotnak.

Az ökológiai odafigyelés, amely bolygónk története iránti enciklopédikus nosztalgiaként nyilvánul meg, érezhető Ana Botezatu, Mihaela Coandă, Giulia Crețulescu, Roberta Curcă, Camilia Filipov, Thea Lazăr, Otto Constantin és Miruna Radovici művein.

A kiállítás feminista megközelítései időrendben Carolina Banc munkájával (Toi et moi) kezdődnek. Lea Rasovszky Crier című installációja arra emlékeztet, hogy a világnak szüksége van a férfiúi gyengédségre (is). Míg Liliana Basarab a férfiak által akár fenyegetőnek érzett erotikus én-t fogalmazza meg, addig Bede Kincső a saját identitását befolyásoló szociális és etnikai (sőt, etnográfiai) korlátokkal néz szembe.

A kiállító művészek munkáiban érzékelhető egyfajta mindenevő viszony is azzal a vizuális és zenei kultúrával, amelyből inspirációt merítenek. A filmek (Matei Toșa), a rajzfilmek és mesék (Gwen), a primitív művészet (Sasha Bandi, Eugen Roșca), a képzelet, a hallucinációkat is beleértve (Dan Beudean, Matei Țigăreanu), a babonák (Ana Avram), a posztszocialista városi vizualitás (Răzvan Botiș, Abel Rad, Mălina Moncea, Șerban Savu, Sergiu Toma) csak néhány ezen források közül.

A valóság poétikájának közvetlen megjelenítése Dragoș Bădiță, Oana Cervinschi, Celina Cordoș, Călin Dumitrașcu, Marius Ghita, Cătălina Nistor, Victoria Sadovnic, Maria Stoica és Codruț Zele műveiben is megfigyelhető. Ez a viszonyulás Costel Chițimuș és Lucian Popăilă műveinek esetében a festészet neo-ortodox hagyományát folytatja.

A figuratív művészetben a képalkotás egyik módja a világ különféle látásmódjainak és értelmezésének ötvözése egy művön belül, legyen szó például az utazások során szerzett tapasztalatokról vagy a különféle spirituális mozgalmakhoz való vonzódásról (Abel Rad, Marius Bercea, Dragoș Bădiță, Marius Bodea, Mirela Moscu, Eugen Roșca, Taisia Corbuț). Így Dragoș Bădiță Kontempláció című művében a reneszánsz festészet és a buddhizmus közös útra lép.

Albert Kaan vagy Vanessa Singenzia műveiben a kortárs városi környezetnek, a reklámok világának és a gyermekjátékoknak a hatását figyelhetjük meg. Ana Kun egyike azon romániai művészeknek, akik sajátos humoros nyelvezettel közvetlenül reagálnak műveikben a szociális és politikai kontextusra. A geometrikus absztrakció az aukción alulreprezentáltnak mondható, Norbert Filep munkájában mondhatni egy szerzetes fegyelmének és egy mérnök precizitásának eredményeként jelenik meg.

Az aukció egyik szekcióját az Idea folyóirat kiadásának támogatására felajánlott jótékonysági tételek alkotják, amely e fontos művészeti és társadalmi laphoz közel álló művészek munkáiból áll. Közöttük olyan művészek szerepelnek, mint Ana Adam, Carolina Banc, Ioan Bunuș, Norbert Costin, Gheorghe Ilea, Daniel Knorr, Ciprian Mureșan, Timotei Nădășan, Dan Perjovschi és Șerban Savu (tanulmány a Velencei Biennálén a román pavilonban kiállított Előszoba című festményhez).

Dan Perjovschi I.D.E.A. címmel négy képeslapból álló speciális mail art projektet bocsát megvételre, amelynek lapjait azokból a városokból fogja küldeni rajzzal és szöveggel személyre szabottan, amelyeket az idén meglátogat. 

A hetvenes években pályakezdő, kísérletező kedvű művészek közül továbbá olyan alkotóktól szerepelnek művek, mint Alexandru Antik, Laurențiu Ruță, Valeriu Semenescu és Titu Toncian.

Az aukción 56 művész 65 alkotása szerepel, az árak 100 eurótól 3800 euróig terjednek.