Meglepetésekben gazdag megnyitóval indított a 23. TIFF

Tizenegy napig a film ünnepének helyszíne Kolozsvár

Aki lemaradt a főtéri vetítésről, még megnézheti a DogMan - A kutyák urát FOTÓK: TIFF
Az újságírónak nehéz dolga van, ha az általa látottak és tapasztaltak klisékben manifesztálódnak, amikor szavakkal akarja illetni a történéseket, és ezt általában igyekszünk elkerülni. Meg kell engednem magamnak azonban az untig ismételt szófordulatot a 2024-es TIFF megnyitója kapcsán: meglepetésekben gazdag eseményen vehettünk részt péntek este Kolozsvár főterén. Ezeket a meglepetéseket, a felszólalókat és a gála különböző történéseit az est egyik szervezője, a filmfesztivál elnöke, Tudor Giurgiu román rendező konferálta fel, aki a film ünnepének titulálta az eseményt. Jó házigazdához méltóan örömmel köszöntötte az egybegyűlteket, és felsorolt néhány programot, amelyeket kiemelten szeretne a filmfesztivál résztvevőinek figyelmébe ajánlani. Megtudhattuk azt is, hogy a kolozsvári székhelyű, nyaranta megszervezett filmfesztiválnak novemberben lesz a városban egy mini kiadása, amely a gyermekeket és fiatalokat célozza.

Háromnegyed kilenckor kezdődött az esemény, de már nyolckor tolongtunk a bejáratnál: sokan kíváncsiak voltak a vetítéssel (DogMan - A kutyák ura, írta és rendezte Luc Besson) egybekötött TIFF-megnyitóra, amely idén június 14-én, pénteken zajlott. A formális felszólalások mellett a szervezők igyekeztek a résztvevők lelkére hatni, és ámulatba ejteni őket több különböző módon.

Tudor Giurgiu beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a 23. TIFF bővelkedik sportfilmekben (ezek között szerepel a rendező saját munkája is, a Nasty című, 2024-es dokumentumfilm, amelynek Ilie Năstase teniszező a központi alakja, a fesztivál keretén belül megtekinthető június 16-án és 20-án – szerk. megj.).

A vörösszőnyeges felvonuláson a nyitóünnepségre választott film tematikájára reflektálva kutyák haladtak a széksorok között (a kivetítőnek hála senki sem maradt le az ebek látványáról), amelyeket Giurgiu röviden ismertetett: felolvasta nevüket, elmondta, melyikük milyen versenyeket nyert eddig, a fesztiválra látogató rendőrkutyák mire „szakosodtak”, az utolsó két felvonuló kapcsán pedig az Arca lui Noe (Noé bárkája) nevű menhelyre hívta fel a jelenlévők figyelmét. Ezután a közönség rövidfilmet láthatott (ez visszatérő motívummá vált később az ünnepségen) az említett szervezetről. A videó végkicsengése felirat formájában is megmutatkozott: fogadj örökbe, adományozz, légy önkéntes.

Másik intézmény is rivaldafénybe került a megnyitón. Giurgiu a kutyaparádé után a 95 éve működő Prof. Dr. Ion Chiricuţă Onkológiai Központról beszélt a jelenlévőknek, a daganatos betegségek kezelésének fokozott igényét hangoztatta statisztikai adatokkal fűszerezve mondanivalóját. 

Ennek az aranyosból kétségbeejtőbe váltó érzelmi hullámvasútnak Emil Boc polgármester emelvényre szólítása vetett véget, aki megállapította, hogy az idén 23 éves TIFF elég idős ahhoz, hogy állást szerezzen magának a képviselőházban, úgyhogy „jó úton halad”. Aktuális politikai észrevételeit tehetségesen hozta össze a kultúráról alkotott véleményével. A polgármester szerint napjainkban a demokráciát veszély fenyegeti, erre tud orvosságként szolgálni a kultúra és annak éltetése. Boc azt állítja, a kultúra a demokrácia oxigénje, ami nélkül könnyű a társadalmat manipulálni. A következő vendég Románia japán nagykövete, Katae Takashi volt, aki elárulta, hogy beleszeretett Kolozsvár szépségébe, a TIFF nemzetköziségét, a kulturális tapasztalatcserét emelte ki a fesztivál erősségeként, és kifejezte örömét a Japán fókuszt illetően.   

Ezután következett az első igazi meglepetés, amelynek felkonferálását Giurgiu bevallottan a ChatGPT mesterséges intelligenciával/nyelvi modellel íratta – ez meg is látszott magasztosan közhelyes szófordulatain. A közönség örömére Nicu Alifantis és a Fragile Band zenélt. A jelenlévők közül egyesek énekeltek, dúdoltak, sokan ringatóztak a dallamokra. Alifantis meghatottan megköszönte a szívélyes fogadtatást, és elárulta, hogy évek óta álma a TIFF-es fellépés.

Kiderült, hogy nemcsak Mini-TIFF-re számíthatunk a közeljövőben, hanem arra is, hogy ismét megrendezik a filmfesztivál kisebb kiadását Kisinyovban. Adrian Dupu moldovai államtitkár vicc gyanánt megköszönte, hogy ilyen sokan jelentek meg a TIFF Chișinău előzetesén, és azt mondta, ez a filmfesztivál az egyik legminőségibb román kulturális termék – a közönség ezzel a politikusi megállapítással fejezte ki legnagyobb egyetértését a taps mértékéből és hangerejéből ítélve. Ahogy azt illik, Dupu meginvitált mindenkit a „második román főváros” rendezvénysorozatára.

A továbbiakban Giurgiu maga mellé hívta a fesztivál művészeti igazgatóját, Mihai Chirilov filmkritikust, aki a szokásos tiszteletkörök lefutása után kiemelte a kínálatban a Cannes-ból hazatért Trei kilometri până la capătul lumii és a több mint hetven éves japán klasszikus, Tokiói történet filmdrámákat. Ezt követően három filmet ajánlott a fesztiválozók figyelmébe, ezek a Seven Seas Seven Hills (megtekinthető e hónap 24-én és 25-én), a Confidenza (a TIFF-en 15-én és 21-én vetítik) és a The Writer (18-án és 19-én nézhető).

A megnyitó a tavalyi rendezvénysorozat összefoglaló videójával folytatódott (amelyet a házigazda rövidnek titulált…), majd újabb művészi meglepetéssel. A belgiumi Theater Tol látványos előadására villantak fel a mobiltelefonok képernyői a széksorokban, hiszen sokan meg akarták örökíteni a performanszot. Az előadók darura függesztett, kör alakú tákolmányról lógtak a magasból. Mutatványukat leginkább levegőakrobatikának nevezhetjük, amelyben táncos és légtornászi elemek vegyültek, viszont összművészeti alkotásnak minősül: a zene, a fények, a kör alakú vászonra vetített képek és szövegek (korábbi TIFF-ek videói) mind részei voltak az előadásnak.

Az impozáns produkció után már egyre közelebb kerültünk a szabadtéri filmnézéshez, és ezt az is jelezte, hogy Giurgiu felhívta a színpadra a Dogman egyik sztárját, Jojo Gibbst, aki Luc Besson új filmjében Evelyn karakterét formálja. Részéről minden tekintetben tipikus megszólalást kaphatott a közönség: a színésznő sosem gondolta, hogy valaha Erdélybe látogat (azt sem tudta, hogy Transylvania egy valós hely), felidézte a közös munkát a film többi alkotójával a rendezőt ikonnak nevezve, a főszereplő tehetségét (méltán) kiemelve.
Az egyórás megnyitó után kezdődött a francia rendező tavalyi és egyben legújabb alkotásának vetítése. Bessont a nagyközönség olyan híres, kilencvenes évekbeli műveiről ismerheti, amilyen Az ötödik elem vagy a Léon, a profi (ez utóbbinak 30 éves évfordulóján a Győzelem Mozi két héttel ezelőtt két vetítéssel is tisztelgett), de ő jegyzi például a 2014-es Lucy-t vagy a 2013-as Vérmeséket is.

A rendező saját, új művéről azt állította, a trauma túlélését és a szenvedést szeretné benne megmutatni, valamint azt, hogy bár a társadalom nem segít az egyénen, a szeretet az egyetlen ellenszer a fájdalomra. Ezt a szeretetet a film főszereplője, a robin hoodi akciókat folytató Doug (akit Caleb Landry Jones alakít) elsősorban kutyáitól (amelyekre gyermekeiként hivatkozik) kapja meg, emellett női szerepeket ölt magára egy kabaréklubban, ahol a színjátszás, a rivaldafény és a közönség lelkesítése bír pozitív hatással a gyermekkorában súlyosan bántalmazott, elhagyott, érzelmileg kisemmizett karakterre. Aki lemaradt a főtéri vetítésről, megnézheti a DogMan - A kutyák urát június 20-án a monostori Dacia moziban, 22-én a Mărăști moziban vagy 24-én a Florin Piersicben.

A TIFF ünnepélyes megnyitója néhány vonásában hasonlított az eseményre választott filmre: vegyes érzelmeket és hangulatokat tapasztalhattunk általa, miatta, és szubjektív véleményünk mellett (vagy ellenére) nem vitathatjuk, hogy színes és karakteres élményben volt részünk. A filmfesztivál e hónap 24-éig tart, a TIFF Facebookján és weboldalán (tiff.ro) lehet mustrálni a programkínálatot, vetítéseket, zenés eseményeket, egyéb kulturális, szórakoztató eseményeket.