Indiai alkotásokat díjaztak a TIFF-en, a magyar Kix nyert a dokumentumfilm szekcióban

Shuchi Talati videóüzenetben mondott köszönetet
Indiai filmek kapták a kolozsvári 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) legfontosabb díjait, a dokumentumfilm szekció fődíját Révész Bálint és Mikulán Dávid Kix című alkotása nyerte el – közölték vasárnap a szervezők.

A kolozsvári Román Nemzeti Színházban szombat este rendezett ünnepélyes gálán a tízezer eurós pénzjutalommal járó Transilvania Trófeát az elsőfilmes Shuchi Talati indiai rendezőnő Girls Will Be Girls című filmje kapta, amely egy himalájai elitiskolában tanuló tizenéves lány felnőtté válásának történetén keresztül mutatja be, mit jelent nőnek lenni szigorú, elnyomó környezetben.

A TIFF szakmai zsűrijének 1500 eurós különdíját is indiai alkotás, a The Adamant Girl kapta, amelynek rendezője, Vinothraj Palani három éve elsőfilmesként is nyert Pebbles című alkotásával.

A nagyjátékfilmeknél a legjobb rendezésért járó 3000 eurós díjat a kolumbiai Sebastián Quebradának ítélték oda a The Other Son című alkotásáért. A legjobb színészi teljesítményért az iráni Hasan Pourshirazit jutalmazták 1000 euróval, aki az antagonistát játszotta az Oktay Barahenia által rendezett The Old Bachelor című filmben.

A dokumentumfilmes What's Up, Doc? szekcióban, az első vagy második dokumentumfilmekből összeválogatott mezőnyben, idén tíz alkotás versenyzett. A kategória 2000 euró értékű fődíjat a fesztivál idei egyetlen magyar versenyfilmje, a Kix nyerte el, amely egy budapesti utcagyerek életének jelentős szakaszát meséli el másfél órában. Révész Bálint videóüzenetben mondott köszönetet a díjért, kiemelve, hogy a TIFF mindig is külön teret biztosított a magyar filmek számára: „furcsa, de a TIFF jelenleg olyan térként működik, ahol magyar filmesek találkozhatnak egymással”.

A Román Filmnapok szekció debüt díját Isabela Von Tent Alice On & Off című dokumentumfilmje kapta, a legjobb román nagyjátékfilm Horia Cucuta és George ve Ganaeaard Clasat (Dismissed) című független mozija lett.

A 23. TIFF legnépszerűbb román filmjének a Stere Gulea rendezte Morometii 3. bizonyult, míg a versenyfilmek közül a holland Joren Molter Summer Brothert című alkotása nyert közönségdíjat.

A nyertes filmeket vasárnap is levetítik, az ortodox pünkösd miatt idén 11 naposra bővült filmfesztiválon azonban még hétfőn is lesznek vetítések a kolozsvári filmfesztivál termeiben és a város főterén.