Megkezdődött a tartalékosok behívása Ukrajnában

Megkezdődött a tartalékosok  behívása Ukrajnában
Megkezdődött szerdán Ukrajnában a hadműveleti állományhoz tartozó tartalékosok behívása szolgálatra – közölte a szárazföldi fegyveres erők sajtószolgálata a Facebookon. Behívót a 18 és 60 év közötti korosztályba tartozó tartalékosok kapnak, tisztek, altisztek és közállományú katonaként leszereltek egyaránt. A szolgálati idő legfeljebb egy év lehet. Ez idő alatt a behívott tartalékosok polgári munkahelyét megőrzik, és havi átlagbérüket kapják fizetésként.

A közlemény szerint a tartalékosok azokban a katonai alakulatokban és azon a szakterületen teljesítenek majd szolgálatot, amelyen korábban szolgáltak és szerződést kötöttek a hadműveleti tartalékban való szolgálatra. A szárazföldi erők sajtószolgálata hozzáfűzte: ez azt jelenti, ha például valaki egy adott katonai egységben sofőr-szerelő volt, akkor ugyanabba az egységbe, ugyanarra a katonai szakterületre hívják be.A hadműveleti állomány tartalékállományába olyanok tartoznak, akik szerződésesként, illetve sorkatonaként leszereltek, de szakmai és egészségi állapotuk alapján alkalmasak a további katonai szolgálatra, továbbá valamilyen szakterületen speciális kiképzést kaptak - fűzte hozzá az UNIAN hírügynökség.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este fordult újabb videóüzenetben az ukránokhoz, és ekkor jelentette be, hogy rendeletet adott ki tartalékosok behívásáról az ukrán hadseregbe.Ukrajna 36 ezer tartalékost tud behívniOlekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára szerdai kijevi sajtótájékoztatóján hozzáfűzte, Ukrajna 36 ezer tartalékost tud behívni. Szavai szerint túlnyomó többségük szolgált a Donyec-medencei fronton. Hozzátette azt is, hogy egy Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió esetén azonnal hadiállapotot vezetnek be, és erről tájékoztatják a lakosságot. Az általános mozgósításról szólva Danyilov hangsúlyozta, hogy erről külön határozat születik, de egyelőre még nincs ilyen döntés.A tisztségviselő biztosított afelől, hogy szó sincs Ukrajnában nukleáris fegyverek gyártásáról. Kifejtette, az ukrán elnök egy szóval sem mondta, hogy Ukrajna atomfegyvert készülne kifejleszteni. A müncheni biztonságpolitikai konferencián arra hívta csak fel a figyelmet, hogy az 1994-es budapesti memorandum aláírói – köztük Oroszország – szavatolták Ukrajna területi épségét, ezért cserébe Ukrajna lemondott nukleáris fegyvereiről. Danyilov kifejezte értetlenségét afölött, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt úgy értelmezte, Ukrajna atomfegyvereket akar gyártani.Az ukrán külügyminisztérium szerdán felhívta az Oroszországban tartózkodó ukrán állampolgárokat, hogy mielőbb térjenek haza, illetve mostanában ne tervezzenek odautazást.  A minisztérium hangsúlyozta, hogy nagy nehézségekbe fog ütközni azoknak az ukrán állampolgároknak a védelme Oroszországban, akik figyelmen kívül hagyják az ajánlást.Szükségállapotot hirdettekUkrajna ugyanakkor az egész országra kiterjedő szükségállapotot hirdetett ki.  Az ukrán parlament első körben pedig megszavazta a civilek lőfegyverviseléséről szóló törvényjavaslatot.Joe Biden amerikai elnök kedden este bejelentette be, hogy az Egyesült Államok súlyos pénzügyi szankciókat rendelt el orosz bankok és oligarchák ellen. Az elnök közölte, két nagy orosz pénzintézettel – a Vnyesekonombankkal (VEB, külkereskedelmi bank) és az általa „katonai banknak” nevezett Promszvjazbankkal – szemben „teljes kizáró szankciót” vezetnek be.

Vera Jourová, az Európai Bizottságnak (EB) az értékekért és az átláthatóságért felelős tagja kijelentette: Ukrajna elleni agresszív politikájáért elsősorban Vlagyimir Putyin orosz államfőt kellett volna szankcióval sújtania az Európai Uniónak (EU). Az Oroszország elleni büntetőintézkedésekről kedden egyeztek meg az EU tagállamai. Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője közölte, hogy az orosz elnök nincs a listán.

Az Európai Bizottság a partnereivel egyeztetve mihamarabb véglegesíti a megszorító intézkedések csomagját – közölte Ursula von der Leyen, az EB elnöke.  Kijelentette: Oroszország idézte elő a válságot, egyedül Moszkva felelős a helyzet jelenlegi elmérgesedéséért. Hangsúlyozta, hogy az új uniós szankciós csomag egyértelmű válasz a nemzetközi jog orosz megsértésére.

A megszorító intézkedések a jogellenes döntésben érintett magánszemélyeket, cégeket és olyan bankokat céloznak, amelyek finanszírozzák az orosz katonai apparátust, és hozzájárulnak Ukrajna destabilizálásához.„Megtiltjuk a kereskedelmet a két szakadár régió, Donyeck, Luhanszk, valamint az EU között, és korlátozzuk Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz” – közölte az uniós bizottság elnöke.További lépések következhetnekHa Oroszország tovább fokozza a maga előidézte válságot, az EU készen áll további lépések megtételére. Az EU egységes és gyorsan cselekszik, illetve továbbra is egységesen támogatja Ukrajna önállóságát és területi egységét – fogalmazott Von der Leyen.Tekintettel arra, hogy álhírek és hazugságok jelentek meg Magyarország álláspontjával kapcsolatban, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán nyomatékosította: szeretné világossá tenni, hogy Magyarország része és részese az egységes európai válasznak, „mint ahogy eddig sem vétóztuk meg a keleti szankciók ügyét, ezúttal sem fogjuk azt megvétózni”. Magyarország álláspontja egyértelmű: támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, mint ahogy mindig is tette és nem bontja meg az európai egységet, mint ahogy sohasem tette – jelentette ki. „Mi magyarok, közép-európaiak és európaiak a béke fenntartásában és az esetleges háború elkerülésében vagyunk érdekeltek” – fogalmazott.