Medvetámadásban életét vesztette egy lány a Bucsecs-hegységben

Medvetámadásban életét vesztette egy fiatal nő a Bucsecs-hegységben kedden. Rendőrségi források szerint a szétmarcangolt áldozat egy 19 éves iaşi-i nő, aki Bukarestben élt. A Prahova megyei csendőrség közlése szerint az eset után az illetékes bizottság elrendelte a rendkívül agresszív nagyvad azonnali kilövését.

Az Agerpres hírügynökség első tájékoztatása szerint a medvetámadást egy férfi jelentette a 112-es segélyhívón, akit meg is találtak a helyszínre siető csendőrök a – Busteni városától a 2000 méteres magasságban található Caraiman menedékházhoz vezető – Jepii Mici magashegyi túraútvonalon. Ezzel egy időben a nő is kérte az 112-ön a segítséget az őket követő medve miatt, de nem tudtak elmenekülni előle, a vadállat rátámadt a lányra, s elvonszolta egy megközelíthetetlen helyre. A turistát a hegyi csendőrök lekísérték Busteni üdülőtelepre.

Kedd délután egy másik bejelentés nyomán a katasztrófavédelem arra figyelmeztette a térségben tartózkodókat a mobiltelefonokra küldött RO-ALERT-üzenetben, hogy medvét láttak az említett túraútvonalon található Caraiman-vízesés környékén. Nem sokkal később a Prahova megyei hegyimentők közölték, hogy – miután kötélen beereszkedtek a völgybe – holtan találták az eltűnt turistát, de a lehozását nemcsak a nehéz terep nehezítette, hanem az is, hogy a medve még mindig a környéken ólálkodott, 10–15 méterre a hegyimentőktől, akikre szintén megpróbálta rátámadni.

Helikopterrel keresték

Az áldozat keresése érdekében a hatóságok korábban a helyszínre küldték a Brassó megyei rohammentő-szolgálat helikopterét is, de miután a hegyimentők megtalálták az eltűnt nőt a fenyőerdővel borított szűk és meredek völgyben, a helikopter nem tudott segíteni a holttest lehozatalában, ezért visszafordult a bázisra.

Laura Antimiu, a Prahova megyei rendőrség szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt büntetőeljárást indítottak. Az ügyében a rendőrség azonban nem csupán gondatlanságból elkövetett emberölés, hanem orvvadászat gyanújával is nyomoz, mivel az agresszíven viselkedő és a támadás környékén maradó nagyvadat a hatóságok kilőtték. 

Nyomozás indult

A Prahova megyei rendőrség szerdai közleménye szerint nyomoznak a szerencsétlen eset körülményeinek kiderítésére, és az ügyészség vizsgálja a medve kilövésének törvényességét. 

„Az eddigi vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a további negatív történések megelőzése érdekében szükséges volt az állat kilövése” – olvasható a közleményben.

Ugyanakkor a Prahova Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szerint megvizsgálják, hogy a medve veszett volt-e. Az intézmény igazgatója, George Stratulat elmondta, várják a laboratóriumba a mintákat a nagyvad teteméből, és többek között veszettségre is elvégzik a laborvizsgálatokat. Hozzátette: működési szabályzatuk egyébként is előírja, hogy minden egyes kilőtt vad tetemét vírusvizsgálatnak vessék alá.

Romániában a környezetvédelmi tárca tavaly májusban egy felmérés alapján 7500 és 8100 közöttire becsülte a vadon élő barnamedvék számát. A minisztérium éléről 2023-ban távozó Tánczos Barna RMDSZ-politikus akkor azt közölte, hogy a nagyvadak nemcsak tetemes anyagi károkat okoztak, hanem az elmúlt öt-hat évben több mint 150 esetben támadtak emberre, és emiatt 14 haláleset is történt.

TÁNCZOS: A VADÁSZATI KVÓTÁKRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY NYOLC HÓNAPJA ÜL A KÉPVISELŐHÁZ ASZTALÁN.„Ha az emberek szavazata fontos a kormánykoalíció számára, akkor az ő életük védelme kell legyen az első. Ma egy fiatal nő vesztette életét medvetámadásban a hatósági megelőző intézkedések hiánya miatt. Hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy a politikai döntéshozóknak legyen bátorságuk intézkedéseket hozni az állampolgárok életének megóvásáért a medvék túlszaporodása által jelentett valós veszélytől? Őszinte részvétemet fejezem ki a gyászoló családnak, és továbbra is hiszem, hogy semmi sem lehet az emberi életek felett” – közölte Tánczos Barna Facebook-oldalán az eset nyomán. Mint írta, ez egy olyan tragédia, amelyet el lehetett volna kerülni, illetve az elmúlt időszakban sok életet meg lehetett volna menteni, valamint sok olyan helyzetet lehetett volna megakadályozni, ahol embereket csonkított meg a nagyvad, életre szóló sebeket hagyva. Elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy a kormánykoalíció miért állította le az RMDSZ barnamedve-állomány kezelésére vonatkozó átfogó intézkedéscsomagjának végrehajtását, amely egyértelmű megelőző intézkedéseket ír elő, és amelyet kompromisszumok nélkül végre kellett volna hajtani. Sem a megelőzési kvótákat, sem a villanypásztorprogramot nem ültették gyakorlatba. Bár a szenátus már novemberben elfogadta, a szaktanulmány alapján megállapított vadászati kvótákról szóló törvény nyolc hónapja ül a képviselőház asztalán. A vadászati kvótákról szóló törvényt már holnap meg lehet szavazni, ha a kormánykoalíció részéről megvan az akarat. Egy fiatal lány élete fontosabb kell legyen, mint a környezetvédelmi aktivistáktól való félelem. Újra be kell vezetni a vadászatot, hogy elkerüljük az emberáldozatokat” – hangsúlyozta Tánczos Barna.